Een gebrek aan borium is voor bieten een gekend probleem. Het mineraal is nodig voor de vorming van gezonde wortels en ter voorkoming van hartrot. Voor akkerbouwers die streven naar een gezond gewas en een hoge opbrengst is het essentieel om de rol van borium in de bodem en de biet te begrijpen. “Producten met borium voor het bijbemesten verkopen zich daarna zelf”, vertelt agronomist Theo Courtz van Yara Benelux, producent van minerale meststoffen.
De boriumbehoefte van wortelgewassen als de suikerbiet is gemiddeld vijfhonderd gram per hectare per jaar. Borium heeft de eigenschap immobiel in de plant te zijn. Bladbemesting kan een goede ondersteuning zijn als er nog tekorten in de biet zijn na een basisbemesting via de bodem. “Wordt borium opgenomen via het blad, dan wordt de concentratie in de bladeren die bespoten zijn verhoogd. Dat betekent dat je met een bladbemesting vaker terug moet komen, om opnieuw te spuiten als er nieuwe bladeren zijn gevormd”, legt Courtz uit.
YaraBela Sulfan Bor
Via de bodem kan een biet wel zorgen voor een continue aanvoer van borium via de wortel naar het blad. Yara introduceerde vorig jaar YaraBela Sulfan Bor. Een korrelmeststof die volgens Courtz mooi past naast de voedingsstoffen die drijfmest aan het gewas geeft. Sulfan Bor is samengesteld uit ammoniumnitraat-stikstof, zwavel en calcium. “Een waardevolle toevoeging niet alleen aan de bemesting van suikerbieten, maar ook interessant voor mais, koolgewassen, zonnebloemen en koolzaad.”
Volgens Courtz is het wel belangrijk om de toepassing af te stemmen op bodemanalyses. “Daarom is er ook geen standaardadvies te geven. Je moet kijken wat er in de bodem zit en op basis daarvan bepalen hoeveel stikstof er nog gegeven kan worden.” Doorgaans worden de monsters in januari of februari gestoken. Vervolgens is het standaard advies voor suikerbieten om twee- tot driehonderd kilogram per hectare na het zaaien te strooien. Een tweede toepassing, van honderd tot tweehonderd kilogram per hectare vanaf het vierde bladstadium. “Normaal gesproken is twee keer strooien voldoende, maar op basis van het weer kun je eventueel bijsturen. Uiteraard is ook de hoeveel drijfmest belangrijk, want dat beïnvloedt de impact van de N-mineraal.”
Opname van Borium
Naast de immobiele eigenschappen in de plant, blijkt dat borium ook via de bodem niet altijd even goed wordt opgenomen. Bij een hoge pH (>7,5) ontstaan er ijzer- en aluminiumoxides waardoor borium niet meer opneembaar is. Bij een te lage pH (<5,5) spoelt borium uit. Door lage temperaturen, dus vooral in het voorjaar en bij droogte wat dan normaal weer speelt in de zomer loopt de biet ook sneller aan tegen een tekort. Als laatste spoelt borium sneller uit op lichtere gronden. “Dat laat zien dat die bodemanalyse wel echt van meerwaarde is.”
Sulfan Bor werd afgelopen seizoen door Yara op de markt geïntroduceerd. Met een extreem laat voorjaar en de nattigheid in de zomer en het najaar was 2023 misschien niet een representatief jaar. Toch is de korrelmeststof goed ontvangen bij de akkerbouwers, vooral ook vanwege de goede strooibaarheid. “Het is een kwaliteitsproduct geleverd in bigbags. De telers zitten dan tijdens het strooien over het algemeen met een grote glimlach op hun trekker.”
Bladmeststoffen
Lopende het seizoen kan er eventueel op basis van de omstandigheden en het gewas nog worden bijgestuurd. YaraVita B-Phos is een nieuwe bladmeststof die vooral vroeg in het jaar gebruikt kan worden. “Dit vanwege het feit dat fosfaat vooral onder koude omstandigheden een slechte beschikbaarheid heeft. Verder bevat YaraVita B-Phos naast borium ook zeewierextract. Een soort die aan de kust groeit, die de ene keer volledig onder water staat en de andere keer droog. Deze biostimulant draagt bij aan de weerstand en weerbaarheid van de plant.
Een tweede optie is de bladmeststof YaraVita Brassitrel Pro. “Die heeft een positief effect op wortelopbrengst, suikergehalte en bladmassa, ook als de omstandigheden lastiger worden en wordt vooral later in het jaar gebruikt om het een en ander te corrigeren.”
“Met de juiste bemesting kun je voor een bietenteelt een stuk zekerheid inbouwen. Met een minimaal inzet, krijg je de boriumvoorziening op peil. Uiteindelijk streeft natuurlijke iedere teler naar een gezonde teelt met een zo hoog mogelijke opbrengst.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Kverneland Group