Van 29 augustus tot en met 18 september is het mogelijk om alvast bietenzaad voor volgend teeltseizoen te bestellen bij Cosun Beet Company. Voor de meeste telers is het interessant om van deze vroegbestelling gebruik te maken vanwege de geboden korting op de zaadprijs en beschikbaarheid van het gekozen ras.
Voor het beheersen van de aantasting door ziekten en plagen is de keuze van het juiste ras en zaadbehandeling een belangrijke voorwaarde. Er is een zeer divers aanbod van suikerbietrassen met uiteenlopende resistenties en raseigenschappen beschikbaar, waarmee voor elk bietenperceel wel een passend ras te vinden is.
Kijk niet alleen naar financiële opbrengst
Alle beschikbare rassen zijn meerdere jaren onderzocht op proefvelden in Nederland, waarbij het gelukt is om het gewas tot aan de oogst redelijk gezond te houden. De verhoudingsgetallen voor de financiële opbrengst die hierbij bepaald zijn geven een goede voorspelling van de opbrengstpotentie van een ras, maar deze geldt niet als het gewas tijdens het seizoen door ziekten of plagen onderuit zou gaan. Daarom is het veel belangrijker om de juiste keuze te maken voor een ras met de benodigde resistenties en raseigenschappen voor het perceel, dan om meteen te gaan voor het ras op de lijst met het hoogste cijfer voor de financiële opbrengst.
Belangrijk is ook om te realiseren dat de verhoudingsgetallen in de verschillende tabellen op de lijst niet met elkaar te vergelijken zijn, omdat ze bepaald zijn op verschillende series proefvelden voor de verschillende resistentiecategorieën.
Hulp bij resistentiekeuze bij bietenzaad
Als hulpmiddel bij het bepalen van welke resistenties nodig zijn wordt via het ledenportaal van Cosun bij de digitale zaadbestelling een aanbeveling gegeven voor de benodigde resistentie(s). Op basis van de gegevens die over het perceel bekend zijn wordt aangegeven of rhizoctonia-, bietencysteaaltjes- en/of aanvullende rhizomanieresistentie aan te raden is.
Binnen dat resistentiesegment is het vervolgens zaak om na te gaan welke raseigenschappen voor het perceel echt de doorslag kunnen geven. Als nog niet bekend is op welk perceel de bieten volgend jaar geteeld zullen worden is het van belang zelf zo goed mogelijk in te schatten welke resistenties benodigd kunnen zijn.
Wel of geen vroegbestelling van bietenzaad?
Nadeel van de vroegbestelling is dat de rassenkeuze bepaald moet worden op basis van de cijfers uit de voorgaande jaren (2018-2021). De resultaten van het rassenonderzoek 2022 zijn pas in november bekend. Vooral de cijfers van nieuwe kandidaatrassen kunnen hierdoor nog veranderen. Van deze kandidaten zijn nu slechts de tweejarige cijfers bekend, maar deze geven wel een goede indicatie wat van deze rassen verwacht kan worden. Deze gegevens zijn terug te vinden in de Brochure Suikerbietenzaad 2022.
Wanneer loont het om te wachten?
Bij de zaadbestelling in december zullen enkele rassen, die naar verwachting nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst komen, aan het aanbod toegevoegd worden. Daarnaast worden enkele rassen beperkt beschikbaar gesteld die dan twee jaar zijn onderzocht.
Op het gebied van financiële opbrengst worden geen grote sprongen verwacht. Wel worden enkele nieuwe rassen met mogelijk interessante raseigenschappen of resistenties verwacht, zoals een zeer hoge bladgezondheid cercospora of Meloidogyne chitwoodi-resistentie. Daarnaast ook een groter aanbod Conviso Smart-rassen. Als deze eigenschappen relevant zijn voor het perceel waar in 2023 bieten geteeld gaan worden dan kan het zinvol zijn om (deels) te wachten met bestellen tot december.
Keuze behandeling en hoeveelheid van bietenzaad
Al het pillenzaad wordt standaard met het fungicide Tachigaren (hymexazool) geleverd. Indien problemen met bodeminsecten verwacht worden is zaad met Force leverbaar. Aanbevolen wordt om na te gaan of het nodig is om zaad met Force te bestellen.
Besteld zaad kan niet meer retour geleverd worden, daarom is het advies om niet meer zaad te bestellen dan nodig voor de uitzaai in 2023. Bestel zonodig een deel van het areaal in de vroegbestelling en de rest in de hoofdbestelling als er nog wat kan schuiven in het bouwplan.
Bron: IRS