Timac Agro Nederland, onderdeel van de Franse ‘Groupe Roullier’, heeft een gegranuleerde en samengestelde startmeststof met herwonnen fosfaat ontwikkeld. In eerste instantie werd het product ontwikkeld voor derogatiebedrijven. Dit jaar zijn er voor het eerst ook proeven met akkerbouwgewassen waaraan Physiostart P-Plus wordt toegevoegd.
Landbouwkundige waarde
Het product op zich is niet nieuw, maar doordat minerale fosfaat is vervangen door herwonnen organische fosfaat verwacht Nico Stuijt van Timac Agro dat veel akkerbouwers zullen kiezen voor deze duurzame oplossing: “Bovendien heeft PPO-WUR onderzoek uitgewezen dat dit microgranulaat voor een meeropbrengst zorgt. Vooraf stelden wij onszelf twee vragen: Is de nieuwe formulering gelijkwaardig? En heeft deze specifieke startmeststof een landbouwkundige waarde? Op beide vragen was het antwoord ja. Ook dat heeft meerdere redenen. Ten eerste heeft de extra fosfaattoediening via Physiostart P-Plus geen stijging van de hoeveelheid fosfaat in de grond tot gevolg. Je kan dus spreken van een efficiënte bemestingsethiek. Ten tweede: het stikstofvraagstuk. Nitraat in het (grond)water is een belangrijke reden voor het gebruiksnormenstelsel in Nederland. Bemesting met dit product heeft laten zien dat het stikstof-surplus in de grond daalt. De efficiënte toediening van het product zorgt ervoor dat er zonder veel extra inspanning een reductie van het nitraatgehalte in de bodem gerealiseerd kan worden.”
Biostimulant
Fosfaat is weinig mobiel in de bodem, dus moest er een microgranulaat worden ontwikkeld die dichtbij het zaad of de knol geplaatst kan worden: “Het eindproduct heeft de eigenschappen van een mineralenfosfaat, maar bestaat uit teruggewonnen fosfaat dat direct beschikbaar is voor opname via de plantwortel tijdens de kieming en beginontwikkeling. Dat effect wordt versterkt door de aanvulling met overige voedingselementen waaronder biostimulant Physio+. Deze stof stimuleert extra haarwortelontwikkeling.”
Aantrekkelijke eigenschappen voor akkerbouw
Physiostart P-Plus is op basis van het onderzoek door PPO/WUR reeds toegelaten als herwonnen fosfaat. Stuijt: “Deze startmeststof heeft zeer aantrekkelijke eigenschappen voor de akkerbouw. Zo draagt het bij aan het maximaliseren van het aantal knollen in verkoopbare maat bij pootgoed. Voor consumptieaardappelen is het handig om bij rassen die een moeilijke knolzetting hebben – bijvoorbeeld Innovator – op deze manier het aantal knollen te maximaliseren. De gebruikelijke dosering voor de Physiostart P-Plus is 30 kilo per hectare bij maïs en 40 kilo per hectare bij aardappelen of uien.”
Artikel gaat verder onder afbeelding
Nog geen meerjarige cijfers, wel proefvelden
Bij elke teelt is het belangrijk om fosfaatplaatsing te doen op het moment dat de plant dit element het meest nodig heeft. De vorming van een optimaal wortelgestel vindt plaats in het beginstadia van de groei waardoor Stuijt zich bij de ontwikkeling ook specifiek heeft gericht op het toepassen van herwonnen fosfaat bij de jeugdgroei: “Ja, het gebruik van Physiostart wordt al lang gebruikt in de aardappelteelt, zowel pootgoed als consumptie, bij uien, peen, asperges en zelfs bloembollen. Elke plant heeft zijn eigen elementen nodig. Er zijn met de nieuwe Physiostart P-Plus nog geen meerjarige cijfers bekend omdat we nu pas beginnen met de eerste proeven in de akkerbouw, maar we mogen best aannemen dat als het werkt in de maïs, dat het dan ook werkt voor andere gewassen. We gaan het natuurlijk nog wel in het veld uitgebreid toetsen, maar we weten nu al dat de aardappel er baat bij zal hebben, omdat we allang weten dat een startmeststof met goed opneembare fosfaatwaarde toevoegt aan deze teelt.
Volledig overschakelen op herwonnen fosfaat
Stuijt vervolgt: “We gaan dit jaar op verschillende grondsoorten proeven doen met aardappels en zaaiuien. Op die proefvelden zal Physiostart P-Plus worden gebruikt waar de biostimulant Physio+ in zit. Physio+ werkt op basis van specifieke signaalstoffen en zorgt daardoor voor een extra groeistimulans onder de grond. Er is nu al veel interesse voor de P-Plus vanuit de sector, omdat het een herwonnen fosfaat is en het gebruik hiervan bijdraagt aan een circulaire mineralen-economie. Product-technisch heeft men natuurlijk ook de bestaande microgranulaten tot hun beschikking. Er is niet direct aanleiding om aan te nemen dat de Physiostart P-Plus beter is dan de traditionele formulering op basis van minerale fosfaat. Producten met herwonnen fosfaat als basis hebben wel onze aandacht omdat wij vergelijkbare resultaten zien in vergelijke met een mineraal fosfaat. Timac Agro gaat door met onderzoeken in akkerbouw en tuinbouw. In de nabije toekomst willen we volledig overschakelen op herwonnen fosfaten en zodoende geen minerale fosfaat meer aanwenden.”