Verschillende akkerbouwers kiezen ervoor om wortelen niet langer onder plastic maar onder fleece te leggen, om zo de teelt te vervroegen. De eerste wortelen zijn dit jaar in februari gezaaid, zodat eind juni of begin juli al volle bak peen kan worden gerooid. “Hierdoor kun je een vroege markt bedienen. Die ene week is net het verschil tussen een opbrengst van veertig en twintig cent per ton.”
Fleece heeft weliswaar het voordeel dat het gewas eronder opwarmt, maar het wordt er minder warm dan onder plastic. Daarnaast is het beregenen een stuk praktischer. Water sijpelt er gewoon doorheen. “In het verleden moesten we bij beregenen het plastic er af halen en vervolgens weer terug leggen”, legt eigenaar Reinoud Tepper van Kramer uit Bant uit. De fabrikant koppelt de systemen. Met de Kramer Proseeder, een zaaimachine van Gaspardo voor het werken met fijne zaden, wordt het zaaigoed optimaal weggelegd. Vervolgens wordt er fleece overheen gelegd. Dit zorgt ervoor dat het teeltproces wordt vervroegd.
Plastic of fleecedoek?
Plastic heeft ook zijn voordelen en kan afhankelijk van de weersomstandigheden praktisch zijn. “Maar fleece biedt de mogelijkheid om machinaal te werken, wat veel akkerbouwers aantrekkelijk vinden vanwege de efficiëntie en de warmtebeheersing.”
Er zijn verschillende akkerbouwers die de wortelen al onder fleece leggen. “Het zijn eigenlijk standaard folieleggers, wij ‘lijmen’ dat aan ons zaaisysteem. Dat betekent niet dat we vast zitten aan een bepaalde werkbreedte. Het is maar net wat de akkerbouwer zelf voor ogen heeft, van 1,50 tot 2,25 meter kan. Het systeem passen we aan op de gewenste spoorbreedte. Het is maatwerk, dat we voor iedereen kunnen uitvoeren.”
Oók geschikt voor andere teelten
Volgens Tepper is er een toenemende vraag naar het systeem. Hij is er van overtuigd dat het breder getrokken kan worden dan alleen wortelen. Er zijn ook testen gedaan met het vervroegen van uien. “Hoewel je door het vervroegen, misschien in de knel komt met de plantuien. Aan de andere kant kan het voor alle groentegewassen die worden gezaaid en je vroeg wilt hebben.”
Grondsoort belangrijke factor
De grondsoort is wel van belang. “In Drenthe kun je wel uien onder folie leggen, maar daar krijg je niet de gewenste vervroeging van. In Limburg bijvoorbeeld wel. Dat heeft met grondsoort te maken. Je hebt daar gewoon ‘vroege’ grond. Het bedienen van de vroege markt kan best lucratief zijn. De timing van de oogst kan een aanzienlijk verschil maken in de opbrengstprijs.”
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Kramer Bant