Begin deze week waren er een paar mooie dagen om in te zaaien, maar de buien van afgelopen dagen weerhield enkele telers ervan om het land op te gaan. Akkerbouwer Erik Huizing hoopt voor de Pasen alsnog het land op te kunnen, terwijl plaatsgenoot Jan Reinier de Jong begin deze week al de stoute schoenen aantrok. Twee akkerbouwers uit dezelfde Drentse plaats over hun beweegredenen om wel of niet te zaaien.
Op de foto: dankzij de achtienrijige zaaimachine was het bietenareaal van Jan Reinier de Jong snel gezaaid.
Jan Reinier de Jong: “Eigenlijk ben ik al laat”
Afgelopen maandag ging Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn het land op om zijn bietenareaal in te zaaien. Een weloverwogen besluit: “We hebben een week of twee geleden bemest. Daarna kwam de vorst eroverheen en lag de grond er eigenlijk heel mooi bij. Nadat we de grond hadden klaargelegd zijn we maandagochtend het land op gegaan, toen zat er nog een klein beetje vorst op dus hebben we gewacht. Tegen de middag kwam de zon erdoor en verdween de vorst letterlijk als sneeuw voor de zon.”
“Het houdt allemaal niet over”
De Jong had nog wel heel even getwijfeld alvorens met zaaien te beginnen: “Het houdt allemaal niet over, de grond is nog behoorlijk koud. Maar we wilden voor de regenval de bieten erin hebben. Afgelopen paar jaar kwamen mijn eerste bietenplantjes eind maart al boven en nu zitten de eerste er pas in, eigenlijk ben ik dit jaar dus al later met inzaaien dan voorgaande jaren.”
De Jong maakte bij het inzaaien van de BTS 5270 van kweker Betaseed gebruik van een achttienrijige zaaimachine. Na een paar uur was het klusje dan ook al geklaard: “Alle bieten en graan zit erin. We maken ons nu klaar om te gaan aardappel poten.”
Akkerbouwer Erik Huizing: “Hopelijk eind deze week inzaaien”
De grond bij akkerbouwbedrijf Huizing – eveneens gelegen in de gemeente Odoorn – ligt er ook nog koud en nat bij. Eigenaar Erik Huizing wacht dan ook nog even met het inzaaien van de suikerbieten. “Hopelijk kunnen we over een paar dagen beginnen, maar we zullen dit jaar waarschijnlijk later zijn dan voorgaande seizoenen.”
Het bouwplan van Huizing bestaat voor 85 procent uit aardappelen. De gerst heeft hij grotendeels ingeruild voor graszoden, omdat dat dat nou eenmaal beter rendeert. De suikerbieten completeren het totale areaal van 160 hectare bouwland. “Jan Reinier heeft iets hoger gelegen grond en kan vaak iets eerder het land op. Wij hebben deze week kali en varkensmest uitgereden. Na de ‘bak water’ van woensdag hopen we de bieten toch nog voor de paasdagen erin te krijgen."
Artikel gaat verder onder afbeelding
De zaaimachine van Erik Huizing blijft nog even in de schuur
“Ik wacht liever tot de omstandigheden echt goed zijn”
“De natuur is dit jaar gewoon niet zo vroeg. Als we kijken naar de bodemtemperatuur en de vochtigheidsgraad, dan wacht ik liever tot de omstandigheden echt goed zijn. Dan gaan we volle bak in één keer door. Het is altijd mooi werk als het eerste spul weer de grond in gaat.”