Minister Schouten heeft in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt dat de verplichting voor het aanleggen van drempels in de ruggenteelt op de klei- en lössgronden wordt geschrapt. LTO Nederland is verheugd met dit eindresultaat, al is het op de valreep.
Het afgelopen half jaar heeft LTO Nederland zowel voor als achter de schermen zich ingezet om de maatregel van tafel te krijgen. Deze lobby zowel richting het Ministerie van LNV als de politiek is succesvol gebleken.
Langlopende lobby
Als sinds 2017 voert LTO Nederland lobby tegen een generieke invoering van deze maatregel op de ruggenteelt op de klei- en lössgronden. Meerdere keren heeft LTO Nederland aangegeven dat er ook andere alternatieven zijn. Alleen tot een goed dialoog met het ministerie kwamen ze niet.
Noodoffensief
Jaap van Wenum, LTO Vakgroepvoorzitter Akkerbouw en Vollegrondgroenten startte onlangs nog met een noodoffensief. Dit om alsnog af te zien van deze generieke maatregel, en mogelijk alternatieven te erkennen. LTO Nederland voorzitter Sjaak van der Tak heeft deze boodschap ook nog eens overgebracht in een overleg met minister Schouten.
Parrallel daaraan heeft LTO Nederland de afgelopen maanden de kwestie ook aangekaart bij diverse Tweede Kamerfracties. Op 26 januari 2021 zijn er mede op aangeven van LTO Nederland schriftelijke vragen gesteld door de Kamerleden; Lodders (VVD), Geurts (CDA), Bisschop (SGP), Madlener (PVV) en Van Haga (FvD). Omdat hiermee direct een meerderheid uit de Tweede Kamer het verzoek ondertekende om van de maatregel af te zien; heeft minister Schouten haar conclusies getrokken en niet een motie afgewacht.
Bodem- en waterkwaliteit
Met de kamerbrief maakt minister Schouten kenbaar dat de verplichting in zijn geheel is geschrapt. LTO Nederland is verheugd met dit eindresultaat en benadrukt tegelijkertijd dat het zaak is (en blijft) dat we als agrarische sector werken aan de wateropgaven, dus ook op het gebied van afspoeling.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
LTO Nederland heeft met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) het initiatief genomen om te laten zien dat boeren op basis van vrijwilligheid in staat zijn de goede keuzes te maken voor hun eigen bedrijfsvoering als voor bodem- en waterkwaliteit. Deelname aan projecten van het DAW is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Initiatieven komen van ‘onderaf’ en boeren zijn niet verplicht om mee te doen. De meeste boeren die meedoen doen dit bovendien vanuit een eigen intrinsieke motivatie om voldoende schoon water ter beschikking te hebben.
Daarnaast zien we dat boeren gemotiveerd zijn om maatregelen te nemen, ook op eigen initiatief. Dat moeten we koesteren en belonen.
Bron: LTO Nederland