Op 19 en 26 februari 2025 kwamen NAK-keurmeesters en onderzoekers samen in Tollebeek voor het NAK Symposium – Toekomst in Pootgoed. Tijdens deze bijeenkomsten stond kennisdeling centraal, met presentaties over de nieuwste ontwikkelingen in virusbestrijding, optische sorteertechnieken, precisielandbouw en duurzaam middelengebruik.
Het symposium bood waardevolle inzichten in de innovaties die bijdragen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van Nederlands pootgoed.
Aardappelvirussen en hun verspreiding
Onderzoekers Martin Verbeek, Klaas van Rozen en René van der Vlugt van Wageningen University & Research (WUR) deelden recente bevindingen over bladluizen en virusoverdracht. Het onderzoek binnen het PPS (Publiek-Private Samenwerking) Virus en Vector-project werpt nieuw licht op de verspreiding van bladluizen en de snelheid waarmee virussen zich kunnen wortelen in een gewas. Keurmeesters bespraken hoe deze kennis hen helpt bij de beoordeling van aardappelpercelen.
Optische sorteerders: Precisie in pootgoed
Ronald Koers, hoofd R&D bij Schouten, presenteerde de nieuwste innovaties op het gebied van optische sorteerders. Deze technologie geeft een vernieuwende aanpak aan het sorteren van knollen op maat en kwaliteit en maakt het scheiden van kluiten efficiënter dan ooit. Met hoge precisie en razendsnelle verwerking wordt de sortering naar een hoger niveau getild. Naast maatsortering kunnen steeds meer sorteermachines ook uiterlijke symptomen op knollen herkennen.
Drones en beeldherkenning
Corné Lugtenburg en Andries van der Meer (WUR) bespraken de inzet van drones en beeldherkenning in de landbouw. De onderzoekers vertelden over praktijkproeven waarin slimme algoritmes zijn gebruikt om ziekten in gewassen vroegtijdig te detecteren. De voordelen van precisielandbouw en de mogelijkheden van drones werden helder uiteengezet.
Duurzaam middelengebruik en de toekomst
Wouter ten Brinke van Ten Brinke bestrijdingsmiddelen ging in op de veranderende wetgeving rondom gewasbescherming, de toenemende aandacht voor duurzame alternatieven en het belang van een geïntegreerde aanpak. Een voorbeeld is het gebruik van groenbemesters zoals roodzwenkgras, dat op natuurlijke wijze schadelijke aaltjes bestrijdt. Het symposium bood inzicht in hoe de sector zich voorbereidt op een toekomst met minder chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Verbinding tussen R&D en Keuring
Het symposium onderstreepte de samenwerking tussen onderzoek en praktijk. NAK-keurmeesters en onderzoekers wisselden kennis uit, zodat innovaties sneller vertaald kunnen zijn naar de dagelijkse praktijk. Dit draagt bij aan de continue ontwikkeling van de NAK en haar rol in het waarborgen van de kwaliteit van pootgoed.
Bron: NAK