Het nieuwe groeiseizoen is inmiddels van start gegaan en ook het poten van aardappelen is al in volle gang. Een opvallende trend is dat steeds meer telers kiezen voor pootmachines die meerdere werkgangen combineert. Eén van de opties is dan de all-in-one poter van machinefabrikant Grimme.
De zogeheten GL 420 Exacta is populair onder Nederlandse telers vanwege een korte, gecombineerde bouwwijze, die bodembewerking, poten en rugopbouw in één werkgang uitvoert.
Unieke bouwwijze
De unieke bouwwijze van deze gedragen poter maakt de GL 420 Exacta tot de ideale machine voor telers die onder perfecte (weers) omstandigheden het maximale eruit willen halen. Dit is onder meer mogelijk vanwege de geringe afstand tussen knolafleg en aanaardkap. Bovendien zorgt een automatische aan- en uitschakeling van de pootelementen met Section Control en hydraulische aandrijving per rij voor besparing van plantgoed.
Mechanisatiebedrijf Weevers in Flevoland is één van de Grimmedealers waar deze moderne pootmachine al enkele jaren verkocht wordt. Eigenaar Corné Weevers merkt dat er een groeiende belangstelling is voor de all-in-one aardappelpoter. “Deze moderne pootmachine is vooral geschikt voor telers die op zoek zijn naar moderne poottechnieken gecombineerd met extra capaciteit."
"Schaalvergroting en de drang naar vooruitgang binnen de Nederlandse akkerbouwsector spelen hierin een belangrijke rol.” Weevers vervolgt: “We zien steeds meer telers die kiezen voor een volleveldfrees en het maken van een grotere rug om zodoende de aardappel meer ruimte te geven om goed te groeien. Deze machine past perfect bij die trend.”
Bodembewerking en rugopbouw
Voor de bodembewerking en rugopbouw kan er gekozen worden tussen een rotorkopeg en een volleveldfrees om zodoende die mooie egale rug te verkrijgen. Omdat deze werkgang achter de trekker plaatsvindt en er geen gebruik gemaakt wordt van loopwielen is er van bodemverdichting geen sprake. Zelfs niet op de kortere, gerende percelen. Een draagrol zorgt ervoor dat de grond tussen de trekkersporen weer gelijkmatig wordt aangedrukt.
Poten
Dankzij een mechanische koppeling tussen de vorentrekker en aanaardkap is het mogelijk om met een zeer nauwkeurige pootdiepte te werken. De compacte en korte bouwwijze zorgt er bovendien voor dat deze all-in-one poter zeer wendbaar is. Hetgeen er mede voor zorgt dat er een hoge pootsnelheid mogelijk is.
Pootafstand
Weevers ziet de rol die dergelijke pootcombinaties in de toekomst gaan spelen alleen maar toenemen. “Omdat het ook mogelijk is om de (variabele) pootafstand door middel van taakkaarten in te geven, zijn telers direct klaar voor de toekomst. Dit vormt voor veel telers een belangrijk argument om juist voor deze machine te kiezen.”
Logische keuze
“Maar het belangrijkste blijft toch die extra capaciteit. Zeker voor grote akkerbouwbedrijven is het belangrijk om onder zo ideaal mogelijke omstandigheden de aardappels de grond in te krijgen. Met het veranderende klimaat in Nederland is de keuze voor een poter die alles in één werkgang doet steeds logischer.”
Meer informatie?
Website: www.weeversbv.nl
E-mail: info@weeversbv.nl