Op 19 maart 2024 besprak de vaste commissie voor pootaardappelen van de NAK het ingediende wijzigingsvoorstel ‘optisch lezen’.
Tijdens de telersvergaderingen is aangegeven dat het onderwerp ‘optisch lezen’ nog besproken zou zijn door de vaste commissie pootaardappelen. Dit om duidelijkheid te hebben voor seizoen 2024. In het proces naar het besluit toe zijn er verschillende bijeenkomsten geweest. Dit met onder andere afgevaardigden van de adviesraad, de leden van de vaste commissie en telers om tot een gezamenlijk voorstel te komen.
Optisch lezen
De aanleiding tot dit ingediende voorstel is, dat de laatste jaren de technologische ontwikkeling van de optische lezers niet heeft stilgestaan. Steeds meer zijn deze gebruikt voor het sorteren van pootaardappelen. Met een optische lezer is het aantrekkelijker om ‘slechtere’ partijen pootgoed, die niet handmatig te lezen zijn, te sorteren in een goede kwaliteit.
Huidige situatie
De huidige regel is dat wat uit de partij is gehaald uitschot is, wat hierdoor de status pootaardappelen
verliest. Het gevolg hiervan is dat uitgelezen aardappelen, het zogenaamde uitschot niet meer gecertificeerd kunnen zijn.
Nieuwe situatie vanaf oogst 2024
De vaste commissie pootaardappelen van de NAK heeft besloten dat het mogelijk gaat zijn om een partij in verschillende delen te sorteren op kwaliteitsaspecten. Alleen de aardappelen die niet voldoen aan de minimale normen van klasse B zijn dan vervolgens beschouwd als uitschot. Voorwaarde is wel dat de ‘natuurlijke’ sortering behouden moet blijven voor de maatsortering.
Als een partij is gesorteerd in verschillende kwaliteiten moet duidelijk zijn wat de onder- en bovengrens is van deze aspecten voor de ontvanger. Ook binnen deze onder- en bovengrens is het noodzakelijk dat de natuurlijke verhouding van de partij aanwezig blijft. De vaste commissie heeft aangegeven, dat de traceerbaarheid van de deelpartijen ten alle tijden geborgd moet blijven, ook over een teeltjaar heen, in verband met q-organismen.
Lees hier het volledige besluit van de NAK.
Bron: NAK