Remkes heeft zijn langverwachte rapport over het huidige stikstofbeleid aan het kabinet gepresenteerd. Aanvullend op de algemene eerste reactie van LTO Nederland is de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt een aantal zaken opgevallen. Ook de vakgroep roept haar leden op om hun visie en oordeel op het rapport te geven via de ledenconsultatie die LTO Nederland vanaf donderdag 6 oktober voor haar leden openstelt.
In het rapport maakt Remkes een heldere analyse van de situatie waarin we nu verkeren en een aantal aanzetten gegeven voor perspectief. Met name de aanbeveling aan het kabinet om nu eens te komen met een échte visie op landbouw is een hele wezenlijke als je daadwerkelijk werk wil maken van een transitie.
Biobased grondstoffen en eiwitgewassen
Remkes constateert dat het realistisch en wenselijk is dat er in Nederland hoogproductieve landbouw is, ook gericht op export. Daarnaast zal Nederland moeten inzetten op nieuwe vormen van landbouw zoals de teelt van biobased grondstoffen en eiwitgewassen. De vakgroep kan dit onderschrijven, mits er een goed verdienmodel onder ligt. Ook de ruimte voor jonge boeren nu en in de toekomst daarin kan niet vrijblijvend zijn.
Remkes constateert verder dat de wateropgave belangrijk is. Dat belang hebben akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers afgelopen jaren aan den lijve ondervonden. Tenslotte is het inzetten van het instrument (afrekenbare) stoffenbalans in combinatie met meten en monitoren ook een wens van de sector, om te kunnen sturen op doelbereik in plaats van overgeleverd te zijn aan ineffectief generiek middelbeleid.
Zoneringsgebieden
Maar voor de akkerbouw en vollegrondsgroente-sector zijn ook een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen. Het “stikstofkaartje” mag dan wel van tafel zijn, er komt een kaartje met zoneringsgebieden voor in de plaats. Weliswaar een zonering van landbouwgebieden waarbij landbouw niet het sluitstuk van de discussie over de ruimte mag zijn, maar hier moet de vinger stevig aan de pols worden gehouden. Met name om te begrijpen welke gronden in welke zone vallen. Niet alle N2000 gebieden kunnen over een kam worden geschoren, en datzelfde geldt voor de verschillende landbouwsectoren.
Verzilting en zoet water
In de transitiepaden is weinig oog voor het feit dat wij in een Europese interne markt opereren. De nadruk ligt nu op het probleem van de verzilting en wat dan niet meer zou kunnen, terwijl er geen aandacht is voor de beschikbaarheid van zoet water en de innovaties die hiervoor nodig zijn. Ook zien we in het “doorontwikkel perspectief ”dat in de rode zones de ondernemers de productie per ha gaan verlagen terwijl de kostprijs laag moet blijven. Daarbij zetten we de grote vraagtekens of hier dan ook gronden worden opgekocht en afgewaardeerd?
Biologische landbouw
Biologisch wordt regelmatig benoemd als perspectief, ook voor akkerbouw. Maar juist ook voor biologische boeren blijft veel juridisch onduidelijk. Een houdbaar juridisch systeem is nodig om biologische bedrijfsvoering mogelijk te houden en te kunnen bevorderen.
Maar om met Remkes te spreken: “Dit is een denklijn, geen plan”. De vakgroep ziet hierin een mooie opgave voor de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening Piet Adema om samen met de sector te werken aan een mooie toekomst voor de akkerbouw- en vollegrondsgroenten sector.
Bron: LTO Nederland