Op 16 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In veel gemeentes zijn ook agrariërs vertegenwoordigd op de kieslijst. In de aanloop hiernaartoe voelen we een aantal van hen aan de tand, in de rubriek ‘De Boerenstem’.
De Boerenstem: Harm Beute van VZ Westerkwartier
Naam: Harm Beute
Leeftijd: 62 jaar
Woonplaats: Grootegast
In dagelijks leven: Loonwerker
Partij: Veilig en Zorgzaam Westerkwartier (BoerBurgerBondgenoot van BoerBurgerBeweging)
Reden om de politiek in te gaan:
“Sinds mensenheugenis vormden PvdA en CDA de coalitie in onze gemeente. Alle baantjes werden geritseld. Corruptie en vriendjespolitiek waren schering en inslag, met als gevolg dat er niet naar de samenleving geluisterd. In 2000 werd VZ Westerkwartier opgericht en dat is ook het moment dat ik de politiek in ben gegaan. Ik had ook een akkefietje met de burgemeester. Je staat er dan gekleurd in, toch hoorde ik van mensen in de omgeving dat het nergens op sloeg en dat ik volledig in mijn recht stond. Een voorbeeld van hoe er niet naar de burger werd geluisterd. Wij vonden dat het anders moest. Het werd een soort ‘Gemeentebelangen’. We hebben de zittende orde danig opgeschud. Bij de verkiezingen in 2002 werden we meteen de tweede partij in de gemeenteraad. Vier jaar later kwamen we zelfs in het college.”
Plek op de kieslijst
“Ik sta op plek 7. Dat is op mijn eigen verzoek geweest, want de leden wilden me veel hoger hebben. Ik heb echter een grote mond en dan vind ik ook dat je op die manier je eigen zetel moet binnenhalen. Dus op basis van voorkeursstemmen. Als partij haalden we na de vorige verkiezingen 6 van de 33 zetels. Dat was na de herindelingsverkiezingen. Ondanks dat de inwoners van de andere drie andere gemeenten ons nog niet kenden, werden we toch de grootste lokale partij. Nu hebben we drie-en-een-half jaar in het college gezeten en hopen we toch dubbele cijfers. Stiekem hopen we van zes naar twaalf zetels te gaan. Een verdubbeling. Of ik dan met de eerdere motivatie niet op plek dertien had moeten staan? Eigenlijk wel, maar dat kreeg ik er bij onze leden niet door.”
Wat gaan de inwoners van het Westerkwartier merken van het feit dat u agrariër bent?
“Wij zijn ‘bondgenoot’ van BBB en zetten ons in voor de landbouw. Onze wethouder maakt zich altijd sterk om alle lagen uit de gemeente aan tafel te zetten. We proberen zo het boertje pesten te voorkomen en pal voor de landbouw te staan. Mijn stelling is ook dat landbouw bijvoorbeeld net zo goed natuur is. In mijn ogen is er geen verschil. Beredeneer eerst vanuit die stelling en je ziet hoe belangrijk de landbouw is voor het landschapsonderhoud en de voedselvoorziening. Oude boeren zeggen weleens tegen mij dat er eerst een oorlog nodig is voor dat mensen dat gaan inzien. Het is afschuwelijk wat er in Oekraïne gebeurt, maar je ziet wel de directe gevolgen. In de tijd dat ik naar school ging was de tarweprijs veertig cent. Vóór de onrust in Oekraïne was die prijs twintig eurocent. Dus in al die tijd is er niets veranderd. Nu zie je dat binnen twee weken de prijs van twintig naar veertig eurocent is gestegen. Laten we hopen dat het momentum positief uitpakt voor de landbouw en dat mensen inzien dat voedselproductie niet een vanzelfsprekendheid is.”
Wat is het belangrijkste agrarische agendapunt waar u zich hard voor maakt?
“Dat is de tegenstelling tussen natuur en landbouw, die is in mijn optiek niet is. Nu pakt het te vaak negatief uit voor de landbouw. We moeten niet zomaar boerderijen opkopen ten behoeve van natuur of waterberging. Daar is goede landbouwgrond veel te waardevol voor. Daar maak ik mij hard voor.”
Waar maakt de lokale politiek het verschil, als we naar de landbouw kijken?
“Het CDA was altijd een landbouwpartij en er zijn tijden geweest dat van de zes raadsleden er drie boer waren. Dat is hier al heel lang nul. Het zijn nu allemaal ambtenaren, schoolmeesters, noem maar op. Landelijke partijen zijn hun lokale binding en de binding met de landbouw verloren. Als lokale partij bezoeken wij met regelmaat agrarische bedrijven en hebben boeren in onze geledingen. Dat is een enorm verschil. Afgelopen zaterdag hadden we bijvoorbeeld een actie met hutspotpakketten. Lokale boeren stelden tegen verkoopprijs aardappelen, uien en wortelen beschikbaar. Onze fractiegenoot, die een Albert Heijn runt, zorgde voor de worsten. Zo reden we met onze ‘Stemmentrekker’ in de dorpen en deelden duizend hutspotpakketten uit. Kandidaat-raadsleden van andere partijen vroegen mij hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Het is alleen maar het resultaat van een goede samenwerking tussen boeren en burgers. Zo laten we zien waar de landbouw tot toe in staat is, het maken van goede producten. Die feeling mis je bij de landelijke partijen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: VZ Westerkwartier
Meer over de Boerenstem?
Lees hier alle interviews.