Het uienareaal in de Benelux groeit. Veel akkerbouwers die aardappelen verbouwen, hebben ook uien in het bouwplan. Daarom stalt fabrikant SU-Tech haar nieuwigheden rondom de uienlader uit op de aankomende editie van de Interpom in Kortrijk. Eén van de belangrijkste ontwikkelen is de lader met dubbele opname met een werkbreedte van 2,25 meter, die opgeklapt kan worden. Hierdoor kan de lader achter de trekker blijven en valt die ook op de weg binnen de wettelijk toegestane breedte.
Volgens eigenaar Wouter Schoot Uiterkamp is de mogelijkheid om de dubbele module op te klappen een welkome doorontwikkeling. “Er is vraag naar. We zagen die eerlijk gezegd niet echt aankomen. De dubbele module voor een werkbreedte van 1,50 meter bouwen we al langer. Die blijft ook op de weg binnen de wettelijk toegestane breedte. Je ziet in de praktijk wel steeds bredere spoorbreedtes. In het veld kwamen tot de conclusie dat het opklappen van de 2,25 meter-variant toch ook best handig is.”
Efficiëntie
Een SU-Tech uienlader kenmerkt zich volgens de fabrikant door eenvoud, capaciteit en productvriendelijkheid. “De eerste mat ligt zeer vlak in de machine. In die mat zit een hele kleine keerrol van zestig millimeter om ervoor te zorgen dat de ‘opstap’ voor de te laden uien zo laag mogelijk is. De eerste mat is pendelend opgehangen en is 1,10 meter breed, zodat er zo min mogelijk vuil naast het zwad opgeladen wordt.” Een spoorstang rechts houdt de pendelende mat op z’n plaats. De tweede mat heeft zowel rechte spijlen als spijlen die wat verdiept liggen om terugrollen van uien te voorkomen. Uien die wel terugrollen, worden door rubber flappen richting het midden van de mat geleid. De vanuit de cabine in snelheid en hoek verstelbare egelband verwijdert vervolgens fijne onkruidresten. Waarna een 1,15 of optioneel 1,40 meter brede afvoerband de uien in een kipper of in kisten lost. Deze afvoerband heeft een groot bereik en is ruim bemeten, zodat die mooi vlak ligt tijdens het laden, dat komt de capaciteit ten goede.
Een andere optie waar het bedrijf veel toekomst in ziet, kwam drie jaar geleden ten tonele: de ‘module extra opname’. “We zagen dat klanten op spoorbreedte 1,50 meter niet de maximale capaciteit van de afvoerband konden benutten omdat de rijsnelheid dan zo hoog was. We ontwikkelden daarom een extra opname module. Met deze demonteerbare module kun je een extra zwad rechts van de trekker oprapen zodat je twee naast elkaar liggende zwaden laadt in een werkgang. Dat beperkt het aantal rijsporen, je kunt er rustiger mee rijden en je capaciteit is hoger.” Ook de tijd die je kwijt bent met het openen van een perceel en het keren worden hierdoor verminderd. Sinds vorig jaar is de module ook leverbaar in een opklapbare 2,25 meter variant.
Trends
Wouter Schoot Uiterkamp ziet verschillende trends in de markt, waar een uienlader van SU-Tech een antwoord op geeft. “Rijd je op 1,50 meter, dan verlies je efficiëntie ten opzichte van grotere spoorbreedtes. Op zware grond blijkt 3,00 meter een uitdaging te zijn. Maar ook 2,25 meter heeft niet overal de voorkeur. En aan zwaden op elkaar gooien tijdens het rooien geeft ook niet elke teler de voorkeur. We merken dat er veel mee wordt gepuzzeld. Dat is ook een van de redenen dat we de extra opnamemodule aan de uienladers hebben.”
Ook wordt onkruid een steeds groter uitdaging in de uienteelt. SU-Tech kan de uienlader uitvoeren met een doorvalmat. Die haalt het grove onkruid uit de uien, terwijl de standaard egelband het fijne onkruid er uit haalt. “Hierdoor kunnen zelfs in de gebieden met een hoge onkruiddruk schoon geoogst worden.”
Op de Interpom hoopt SUTech met telers te spreken om ze een goed ‘pick-up’-advies te geven. “We zien veel groei in het areaal, ook bij akkerbouwers met aardappelen. In België zit daarnaast ook behoorlijke groei. We hopen die daarom op de Interpom te bereiken. De kans is groot dat een aardappelteler ook uien heeft. Wij hebben uienladers die geschikt zijn voor rassenproeven in kratjes tot varianten voor telers die meer dan tweehonderd hectare uienladen met één lader.”
Meer dan uienladen
“Daarnaast kun je met uienlader niet alleen uien laden, maar ook pootgoed of bijvoorbeeld rode bieten. Dat kan met één dezelfde machine. Bovendien hebben we ook een aardappellader, van kratten tot twee kuubskisten.” Schoot Uiterkamp wijst op de aardappellader of stammenlader in het assortiment van SU-Tech. Hiermee kan pootgoed efficiënt in worden geladen. De machine is standaard uitgerust met een gestuurde as en elektrische bediening. De lader is verder volledig hydraulisch aangedreven en verstelbaar in snelheid. De valhoogtes zijn zeer klein, waardoor beschadigingen aan het pootgoed tot het minimum worden beperkt.
Interpom
Meer weten over de mogelijkheden van SU-Tech? Bezoek stand 207.
Tekst: Martin de Vries en René Koerhuis
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.