Simon Noordhoek van akkerbouwcombinatie VOF Nieuw Campen, Wim van der Heijde, van het gelijknamige loon-, handels- en sproeibedrijf uit Kamperland en Maurice Vijverberg van MacLouis uit Zierikzee, hebben afgelopen winter samengewerkt aan een oplossing om met de bestaande uienmechanisatie op anderhalve meter toch een bed van drie meter met elf rijtjes (plant)uien te kunnen oogsten. Hiervoor is aan de bestaande uienklapper een hydraulisch aangedreven rooischijf gemonteerd die het zesde rijtje rooit en deze tussen het vierde en vijfde rijtje neerlegt.
In de zoektocht naar meer opbrengst en grovere uien is het idee bij VOF Nieuw Campen (330 hectare) ontstaan om de twaalf hectare Sturon plantuien op bedden van drie meter op onbereden grond te gaan telen. Er is geïnvesteerd in een spoorbreedte van drie meter op de Valtra T182. Op de (gehuurde) Warrens planter, van twee keer anderhalve meter, is een elfde element in het midden opgebouwd. Komend seizoen zal deze teeltwijze ook in de zaaiuien zijn toegepast.
Maatwerkoplossing
Loonbedrijf van der Heijde is deelgenoot gemaakt van de plannen. Die hebben op hun beurt weer fabrikant MacLouis benadert. Waarna het rooi-idee verder is uitgewerkt door Maurice Vijverberg.
Werking
De bestaande klapper van MacLouis is 1,70 meter breed. Hierdoor kan het zesde rijtje uit het bed van drie meter van elf rijtjes automatisch meegeklapt worden. Aan de klapper is in een parallellogram-ophanging het klapperloopwiel samen met een diepteregeling en een hydraulisch aangedreven rooischijf van 46 centimeter gemonteerd. Met de 46 centimeter brede rooischijf is zo het zesde rijtje al voor de trekker gerooid; en naar binnen afgelegd tussen het vierde en vijfde rijtje. Hierdoor ontstaat ruimte voor de banden van trekker van de rooicombinatie. Deze heeft zo vrij baan op een bed van drie meter om de eerste vaart van zes rijen te rooien en op zwad te leggen.
Ook de diepteregeling van de anderhalve meter uienrooier achter de trekker, die normaal tussen het vierde en vijfde rijtje loopt, is verplaatst naar de buitenkant van de rooier. Met het insteken van een nieuwe vaart moet de chauffeur er rekening mee houden dat de linkerzijde van de rooicombinatie altijd in de binnenkant van het zwad rooit.
Zes rijen heen, vijf rijen terug
De rooischijfunit aan de klapper is omhoog te heffen, zodat de klapper op de teruggang een reguliere baan van vijf rijtjes kan klappen en rooien. Wanneer er met één rooicombinatie gereden is, dan rijdt men een rondje van binnen (zes rijtjes) naar buiten (vijf rijtjes). Door de instelmogelijkheden van het loopwiel en de diepteregeling van de rooischijf aan de klapper; zijn de verschillen in spoordiepte tussen de bedden op verschillende percelen goed op te vangen.
Af-land levering
De teelt is dit jaar moeizaam verlopen vanwege de warmte en een neerslagtekort van honderdvijftig millimeter. Helaas is het niet mogelijk om te beregenen op dit perceel. Noordhoek verwacht een opbrengst van 35 tot 40 ton. De plantuien zijn geteeld op een perceel met bonte grond, met een variatie van dertig tot vijftig procent afslibbaar. Het is gebleken dat de ‘overgangsgrond’ van rond de veertig procent afslibbaar het meeste water opgevende vermogen heeft laten zien.
Vanwege de droogte en de geringe bladmassa is er minder gespoten tegen bladvlekkenziekte en meeldauw. Wel zijn er meer bespuitingen tegen onkruid uitgevoerd, want de bodemherbiciden hebben niet kunnen aanslaan. De plantuien worden af-land geleverd aan MSP Onions. Bij aflevering bedroeg de dagprijs voor de handel in plantuien 24 cent per kilo.
Drie meter rooien op één zwad
Wie voor een investering in een nieuwe uienrooiercombinatie staat, is het een overweging waard om te gaan voor de capaciteit met een drie meter brede rooimachine die een bed van drie meter in één vaart meteen op één zwad legt. Recent heeft MacLouis een drie meter combinatie uitgeleverd aan een klant in Noord-Beveland.
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Beeld: VOF Nieuw Campen, MacLouis