Op de lichtere gronden wordt veel aantasting gezien door aphanomyces. Waar deze schimmel in het voorjaar vooral kiemplantwegval (afdraaiers) veroorzaakte, zorgt het nu voor misvormingen en wortelrot.
Na het natte voorjaar gedijde aphanomyces ook in de (na)zomer goed door de temperatuur en vochtige bodem.
Symptomen en oogst
De droge wortelrot is sponsachtig en zwart en gaat vanaf de buitenkant van de wortel verder naar binnen. Hierbij kunnen horizontale en verticale scheuren ontstaan en soms ook diepe kloven. Ook kunnen wortelvervormingen en insnoeringen zichtbaar zijn en kunnen de bieten los in de grond komen te staan. Hierdoor kan forse puntbreuk optreden bij de oogst. Door hier bij de oogst alert op te zijn en steeds de instellingen van de rooier aan te passen aan de omstandigheden, kunnen grote verliezen voorkomen worden.
Lager wortelgewicht en suikergehalte
Aangetaste bieten hebben een lager wortelgewicht en een iets lager suikergehalte, maar deze droge rot minder schadelijk voor de kwaliteit dan andere typen rot. Houdt ook in de gaten dat de fabriek partijen met meer dan tien procent rotte bieten weigert. Rot in bieten kan ook veroorzaakt worden door andere schimmels, zoals rhizoctonia.
Herkennen wortelrot
Deze video van IRS helpt bij de herkenning van de verschillende soorten wortelrot.
Aphanomyces voorkomen
Een goede bodemstructuur, goede afwatering en optimale pH helpen om schade door aphanomyces te beperken of voorkomen. Ook een ruime teeltfrequentie van bieten (1:4 of ruimer) helpt mee.
Meer informatie is te vinden in de IRS-teelthandleiding.
Bron en beeld: IRS