De bietencampagne is nu ruim een week onderweg. De bietenoogst verloopt voorspoedig. Over de eerste week was het suikergehalte gemiddeld 16 %, de tarra 7% en de WIN 89.
Kwaliteit en tarracijfers
De lage tarracijfers vinden hun oorsprong in de droge rooiomstandigheden bij de bietenoogst. Opvallend zijn dan ook de grote verschillen tussen percelen wat betreft de bietenkwaliteit. Opvallend is dat het suikerpercentage in Zeeland gemiddeld hoger lijkt te liggen dan in de rest van Nederland, rond de 16,7%, waar het in de rest van Nederland met name tussen de 15,6 en 16% lijkt te liggen.
Verschillen bij bietenoogst
Ook binnen percelen zijn er wisselende kwaliteitscijfers, zowel wat betreft tarra maar ook betreffende suikergehalte, K, Na en amino-N. Deze verschillen zijn terug te voeren op het bijzonder groeiseizoen. Zaken als sterk wisselende plantbestanden, twee- of meerwasssigheid, droogte en ook wateroverlast, late mineralisatie en vergelingsvirus hebben effect op de kwaliteit.
Capaciteit van de fabrieken
Beide fabrieken zitten, zoals gepland, nu op hun capaciteit. Vierverlaten heeft een goede start gehad en loopt iets voor op de planning. Dinteloord had de eerste dagen een vervelende storing in het sapzuiveringsproces, waardoor ze daar ruim 1 dag productieverlies opliepen.
Bron: Cosun Beet Company