Na een uitdagend teeltseizoen is dinsdag 17 september de suikerbietencampagne gestart. Zowel in de fabriek in Dinteloord als in Hoogkerk zijn vandaag de eerste suikerbieten verwerkt. De Duitse fabriek in Anklam begon al iets eerder, op 11 september.
Door natte weersomstandigheden nam de zaaitijd in sommige regio’s dit jaar niet de gebruikelijke drie weken, maar ruim drie maanden in beslag. De verschillen per regio zijn daardoor groter dan dat Cosun in de afgelopen 20 jaar heeft gezien. Sommige telers hadden last van aanzienlijke structuurschade waar andere telers juist een mooi gezond gewas wisten te realiseren.
Verwachte opbrengst
Totaal resulteert dit in een verwachte opbrengst van gemiddeld 79 ton bieten per hectare, wat lager is dan het vijfjarig gemiddelde van 85 ton. Op basis van het suikergehalte van de afgelopen jaren ligt de verwachte opbrengst van de in totaal 7,1 miljoen ton bieten op 13 ton suiker per hectare. De suikerbietencampagne zal dan naar verwachting ook korter duren dan vorig jaar, 127 dagen in plaats van 138.
Suikeropbrengst 7% lager dan gemiddeld
Paul Mesters, CEO Cosun Beet Company hierover: “Dit jaar was het areaal vijf procent groter dan in 2023, dus een hogere opbrengst ligt dan voor de hand. De weersomstandigheden hebben echter voor lagere uitkomsten gezorgd. Een suikeropbrengst van 13 ton is zeven procent lager dan het langjarig gemiddelde.
Als ervaren coöperatie is Cosun gewend om met dergelijke fluctuaties om te gaan. De organisatie bouwt al 125 jaar aan een toekomstbestendig bedrijf voor ons, onze telers én onze klanten. Zij kunnen ook dit jaar weer op een tijdige levering rekenen. En dat blijft zo, want samen werken we hard aan duurzame innovaties om ook de uitdagingen van morgen aan te kunnen.”
Toekomstbestendige teelt
Zo richt Cosun zich in de teelt op innovaties rondom bodem, plantgezondheid en klimaat & energie. Via onder meer inspiratieboerderijen reiken ze telers praktische oplossingen aan voor een duurzame bedrijfsvoering en helpen we ze bij te dragen aan maatschappelijke opgaves.
Duurzaam in fabrieken en transport
In de fabrieken hebben ze de afgelopen decennia al grote efficiëntieslagen gemaakt en vergaande
verduurzaming doorgevoerd. Dit jaar willen ze nog meer energie gaan besparen en zoveel mogelijk
elektrificeren. Dat doen ze niet alleen in de fabrieken, maar ook in het transport. Zo gaat Cosun tussen
de vestigingen in Roosendaal en Puttershoek een elektrische pendeltruck inzetten waarmee ze zo’n
6.000 km/maand aan transport elektrificeren. Het uiteindelijke doel: in 2030 onze CO2-uitstoot
terugdringen met 50 procent ten opzichte van 2018.
Bron en beeld: Cosun beet company