Bij duurzaamheid ligt de nadruk vaak op hernieuwbare energiebronnen en het uitbannen van fossiele brandstoffen, maar dit is geen optie voor de chemische en materiaalsector. Aangezien deze volledig gebaseerd zijn op het gebruik van koolstof, is een alternatieve strategie nodig.
Daarom publiceert het Renewable Carbon Initiative (RCI), waar Cosun Beet Company lid van is, een uitgebreid beleidsdocument over de vraag hoe het concept van hernieuwbare koolstof, bijvoorbeeld koolstof uit suikerbieten, de leidraad kan zijn voor de transformatie naar duurzame koolstofcycli.
Klimaatprobleem
Het RCI pakt de kern van het klimaatprobleem aan. 72 procent van de antropogene klimaatverandering is rechtstreeks veroorzaakt door de winning van fossiele koolstof uit de bodem. Om de klimaatverandering snel af te zwakken en de wereldwijde ambities voor de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen te verwezenlijken; moet de instroom van verdere fossiele koolstof in ons systeem zo snel mogelijk en op grote schaal zijn teruggedrongen. In de energie- en vervoerssector betekent dit een krachtige en snelle expansie van hernieuwbare energiebronnen. Zoals waterstof en elektromobiliteit, de zogenaamde decarbonisatie van deze sectoren.
Defossilisatie
Dit beleid is echter tot nu toe grotendeels voorbijgegaan aan andere industrieën die fossiele koolstof winnen en gebruiken. In de chemische en materialenindustrie kunnen de meeste producten niet zonder koolstof. In tegenstelling tot energie kunnen deze sectoren dus niet zijn “ontkoold”, aangezien moleculen altijd koolstof nodig zullen hebben. Het equivalent van decarbonisatie via hernieuwbare energie in de energiesector is de overgang naar hernieuwbare koolstof in de chemische industrie; en de industrieën voor daaruit afgeleide materialen. Beide strategieën voorkomen dat extra fossiele koolstof uit de bodem in het economische verkeer is gebracht en kunnen zijn samengevat onder de term “defossilisatie”.
Suikerbieten als bron van hernieuwbare koolstof
Om de chemie los te kunnen koppelen van fossiele koolstof, is de belangrijkste vraag welke niet-fossiele koolstofbronnen in de toekomst kunnen zijn gebruikt. De snelle ontwikkelingen in de biowetenschappen en de chemie hebben nieuwe, hernieuwbare en steeds betaalbaardere bronnen van koolstof ontsloten die alternatieve oplossingen bieden voor een duurzamere chemische industrie en materialensector. Deze alternatieve bronnen zijn: biomassa, zoals suikerbieten, gebruik van CO2 en recycling. Deze zijn gebundeld onder de term ‘hernieuwbare koolstof’.
Elf beleidsaanbevelingen
De overgang naar hernieuwbare koolstof vraagt niet alleen aanzienlijke inspanningen van de industrie, maar moet ook worden ondersteund door beleidsmaatregelen, technologische ontwikkelingen en grote investeringen. RCI heeft in haar beleidsnota “Hernieuwbare koolstof als leidend principe voor duurzame koolstofcycli” elf concrete beleidsaanbevelingen ontwikkeld.
Bron: Cosun Beet Company