Suikerbieten vormen een belangrijke schakel in het bouwplan en daarmee in de bedrijfsstrategie van Maatschap Van Mastwijk uit het Groningse Uithuizermeeden. De broers Patrick en Johan van Mastwijk hebben de luxe dat alle bieten in de vroege levering zitten.
Het ras Sherlock van Strube heeft zich het afgelopen jaar op de noordelijke kleigronden bewezen, zowel qua suikergehaltes als op teeltkundig gebied. “Dat is fijn, want een akkerbouwer kan zijn gewassen natuurlijk maar één keer oogsten.”
Resultaten Sherlock
Patrick en Johan van Mastwijk bespreken met samen met Strube-directeur Bart van der Weijden de resultaten van Sherlock het afgelopen seizoen. Het resultaat is stabiel. “92 ton netto in de premie”, concludeert Johan van Mastwijk. “Dat is prima. Dit ras gaan we volgend jaar opnieuw zaaien. Het ras is geen hooggroeiende biet. Je moet wat meer geduld hebben, omdat je de rooier wat anders moet afstellen. Je rooit dieper en daarmee langzamer. Voordeel is dat we onze eigen rooier hebben. De bieten komen goed uit de grond. Tarra is echt netjes.”
Eén op vier teelt
Het akkerbouwbedrijf uit Uithuizermeeden heeft een areaal van honderdtwintig hectare. In het bouwplan van één op vier (bieten – alleen het ras Sherlock -, tarwe, aardappelen – de rassen King Russet en Innovator -, tarwe) hebben de suikerbieten in de vruchtwisseling een belangrijk rol. “Suikerbieten zijn goed voor de grond en zorgen voor mooi schoon land. Dat is nog verbeterd sinds wij een eigen rooier hebben. Suikerbieten bewortelen goed. Probleem is vaak de oogst waarbij collega-telers noodgedwongen niet alle oogstbare dagen optimaal benutten.”
Maatschap Van Mastwijk heeft alle suikerbieten in de vroege levering. In negen van de tien gevallen betekent dit dat er droog kan worden gerooid. “Vanwege de bodemstructuur wilden liever geen late rassen.”
Akkerbouwkrant
Lees het hele artikel over Maatschap Van Mastwijk in de akkerbouwkrant van December.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Maatschap van Mastwijk en Martin de Vries