Binnenkort staan de Nederlandse suikerbietentelers weer voor een lastige taak: de rassenkeuze. Aangezien de aankoop van zaaizaad een grote investering is en er ook onvoorspelbare externe factoren als temperatuur en neerslag meespelen, komt het de suikerbietenteler dan ook ten goede om de risico’s te spreiden.
Dat kan zowel binnen een segment als tussen de vroeg- en de hoofdbestelling. Die laatste heeft namelijk enkele veelbelovende tweedejaarsrassen in petto.
Vroegbestelling
De vroegbestelling, die dit jaar iets later van start zal gaan, namelijk op 11 september, is het uitgelezen moment om na te denken over de strategie die je wilt volgen bij het kiezen van je rassen.
Variatie in rassenkeuze
Je kunt op verschillende manieren variatie aanbrengen in je rassenkeuze. Eerst en vooral moet je rekening houden met de factoren waar je wel controle over hebt zoals het type grond waarop je teelt en de resistenties die je nodig hebt voor ziektes die op je percelen reeds aanwezig zijn. Op basis daarvan weet je al in welk segment je je rassen dient te kiezen en kun je een selectie maken op basis van de gegevens uit de rassenlijst. Daarnaast kun je je risico ook spreiden door niet alleen te kiezen voor rassen die reeds op de rassenlijst staan, maar ook door te kiezen voor nieuwe variëteiten in de hoofdbestelling.
Waarom wachten op de hoofdbestelling?
Er zijn twee belangrijke redenen waarom je, toch zeker voor een deel van je zaaizaad, best kunt wachten op de hoofdbestelling. Ten eerste beschik je in de hoofdbestelling over de meest recente resultaten van alle variëteiten die op de aanbevelende rassenlijst staan. Dit zal je helpen om op basis van de karakteristieken van elk ras een keuze te maken.
Ten tweede worden er in de hoofdbestelling naast nieuwe rassen ook tweedejaarsrassen aangeboden. Deze tweedejaarsrassen tonen in hun tweede jaar van onderzoek al veelbelovende resultaten met verbeterde resistenties en zijn daarom zeer interessant voor de telers. Zo zal SESVanderHave tijdens de hoofdbestelling namelijk nieuwe robuuste tweedejaarsrassen in elk segment aanbieden, die nu al bijzonder goed scoren dankzij hun brede bladgezondheid. Het gaat hier om Henson in het rhizomaniesegment, Baltimore en Brumby in het nematodensegment, en Ohio in het rhizoctoniasegment. Bovendien hebben Baltimore, Brumby en Ohio een extra resistentie tegen aanvullende rhizomanie. Deze staan op dit moment heel mooi op het veld en het eindresultaat ziet er alvast veelbelovend uit.
Meer informatie
Contacteer voor meer informatie Wim Zandvoort, Sales Manager Nederland voor SESVanderHave:
+31610518378, wim.zandvoort@sesvanderhave.com.
Bron: SESVanderHave