De afgelopen periode zijn er zeer verschillende hoeveelheden neerslag gevallen. In Zuidoost Nederland is het nog steeds zeer droog. Terwijl in West- en Midden-Nederland en ook in enkele andere regio’s er zelfs sprake is van wateroverlast. Beide niet optimaal voor het bietengewas, omdat dit kan leiden tot bladschimmels en het vergelingsvirus.
Risico op bladschimmels
De omstandigheden zijn helaas wel gunstig voor de ontwikkeling van bladschimmels, met name cercospora. Veel telers hebben al twee bespuitingen uit moeten voeren. Het blijft van groot belang om het gewas goed te inspecteren. Het IRS-advies is om elke week op bladschimmels te controleren. Dit onder andere vanwege de nieuwgevormde bladeren. Pas wanneer men een nieuwe aantasting of uitbreiding van de bestaande aantasting vindt, is het nodig om een bespuiting uit te voeren, zie ook het advies in ‘Blijf alert op bladschimmels!’.
Vergelingsvirus
Het vergelingsvirus duikt ook op steeds meer plaatsen op. Waar vorig jaar de aantasting vooral in Zuidwest Nederland waar te nemen was, is dat nu in alle regio’s, en niet alleen op de kleigronden.
Hier blijkt nogmaals dat de neonicotinoïden momenteel onmisbaar zijn in de bietenteelt.
Brief aan de minister
Samen met LTO, NAV en NAJK heeft Cosun een brief naar de minister gestuurd met het indringende verzoek tot een vrijstelling. Mede omdat dat in Frankrijk ook toegezegd is.
De vroegbestelling van het bietenzaad staat nog open tot en met 4 september. Bij het verkrijgen van een vrijstelling van neonicotinoïden zal Cosun in overleg met de zaadfirma’s de uiterste inspanning doen om de keuze voor insecticide bij de vroegbestelling te kunnen herzien.