Inmiddels zijn op veel percelen een of twee bespuitingen tegen bladschimmels uitgevoerd. Ook zijn er percelen die voor de derde keer gespoten zijn of waar binnenkort de derde bespuiting zal volgen. De afgelopen weken zijn er veel dagen met hoge luchtvochtigheid in combinatie met temperaturen boven de 20°C geweest. Hierdoor is het weer voor zowel cercospora als stemphylium op veel percelen gunstig voor infectie geweest.
Infectiewaarden bladschimmels
Op een aantal percelen geven de sensoren hoge infectiewaarden aan voor beide bladschimmels. Op heel veel percelen geven de sensoren lage tot matige infectiewaarden aan. Deze situatie doet denken aan het jaar 2021 toen het ook droog was waardoor op warme dagen de luchtvochtigheid te laag was voor infectie. Echter, als de nachten langer worden en de dauwperioden langer, zal er ook bij lage of matige infectiewaarden, zeker als deze op veel dagen vallen, veel infectie door cercospora kunnen optreden.
Aantasting cercospora
Met name cercospora is op veel percelen nu te vinden. Op de IRS-proefvelden is op de onbehandelde veldjes de aantasting inmiddels fors toegenomen, hoewel het van een afstandje er nog mooi groen uitziet. De veldjes die gespoten worden met fungiciden hebben veel minder aantasting, maar zien er van een afstandje hetzelfde uit. Dat geeft aan hoe verraderlijk het op dit moment is.
De vlekjes die nu te zien zijn, komen uit de succesvolle infectie van 2 tot 3 weken geleden. Daar zullen er de komende weken nog veel meer bijkomen, zodat er een versnelling in de aantasting ontstaat. De beste strategie is, om het aantal vlekjes zo laag mogelijk te houden. Dat kan dus betekenen dat er nu nog een bespuiting uitgevoerd moet worden om de schade te beperken.
Welke percelen spuiten tegen bladschimmels?
Voor percelen die voor de eerste helft van de eerste ronde geleverd moeten worden, is het niet nodig om nog een bespuiting uit te voeren. Ondanks de toenemende aantasting zal daar in de meeste gevallen geen opbrengstderving door bladschimmels optreden.
Daarnaast moet rekening worden gehouden met de veiligheidstermijn van de middelen. Met name percelen voor oogst midden en laat in de campagne hebben baat bij goede opvolging van de bespuitingen tegen bladschimmels. Door de lange symptoomloze periode tussen infectie en het verschijnen van de vlekjes als gevolg van die infectie (circa 2 weken) is het zaak om verrassingen te voorkomen. Aantasting die eenmaal aanwezig is, is niet meer tegen te gaan.
Wanneer spuiten?
Voer een fungicidenbespuiting uit op rechtopstaand, fris blad. Bietenblad dat slap hangt, neemt fungiciden minder goed op. Spuit fungiciden op een droog gewas en houd rekening met een aandroogtijd van 1-2 uur, waarbij het blad fris en rechtop moet staan. Streef naar een zo goed mogelijke indringing en bedekking van het gewas. Vaak is spuiten met 300 liter water per hectare voldoende om een goede verdeling van het fungicide te krijgen.
Bron: IRS