In vier-en-een-halve minuut wisselen in de oogst van verschillende teelten. Grimme voert haar getrokken tweerijige aardappelrooier EVO280 uit met de nieuwe MultiCrop-opname. Eén van de innovaties waar de Duitse fabrikant dit najaar mee op de proppen komt.
Door de gestandaardiseerde bekabeling en olieverzorging is dit met de nieuw ontwikkelde en parallelgeleide opname mogelijk. “Een wisselbek die erg interessant is voor telers op zand omdat we de tweerijige rooiers vooral. Deze ontwikkeling vergroot de inzetbaarheid en rendabiliteit van een dergelijke machine enorm.”
Multicrop-opname
De nieuwe Multicrop-opname is de grootste innovatie aan de getrokken tweerijige EVO 280-rooier. Dankzij een gestandaardiseerd elektriciteits- en oliecircuit is het mogelijk om binnen vijf minuten te wisselen van opnamevarianten. Hierdoor kan snel worden geschakeld in de oogst van verschillende gewassen of wellicht rug-, bed- en zwadopname.
In vijf minuten een andere opnamebek op EVO280.
“We zien de tweerijige rooiers vooral terug in de zandgebieden”, merkt Arend Lanenga op. Hij is verkoopleider voor Grimme in Nederland. “Als er verschillende gewassen moeten worden gerooid is dit natuurlijk een zeer interessante ontwikkeling. Je kunt in principe aan de rand van het perceel in enkele minuten wisselen van opnamebek. Dus als je een perceel aardappelen naast uien hebt liggen, kun je de bek met weinig moeite wisselen. Je koppelt de ene af, rijdt de andere aan en bevestigt de kabels en je kunt door.”
Een ander vernieuwing is de optionele SpeedTronic-Cruise dat werkt volgens het Tractor Implement Management-principe, waarbij het werktuig de rijsnelheid van de trekker aanpast op basis van doorvoer en productbescherming. Een andere vernieuwing is het uitklapbare platform aan de rechterzijde, wat een verlichting moet geven aan het leespersoneel aan de band bovenop de machine.
De EVO280 met MultiCrop-opname zal in 2025 in beperkte oplage beschikbaar komen.
Rexor 6300
De Rexor is en blijft het vlaggenschip van Grimme als het gaat om bietenrooiers. De nieuwste generatie 6300-modellen is één van de innovaties die recentelijk door de Duitse fabrikant aan de pers zijn gepresenteerd. Opvallend is dat de aangepaste versie een halve meter is ingekort, waardoor de drieassige rooier korter is dan de vijftien meter komt.
De verkorting van de bietenrooier wordt gerealiseerd door een compacter motorcompartiment. De koeling is in de nieuwe opzet hoger gesitueerd. Met een trap aan de zijkant voor de ringelevator is er toegang tot de motor via de bunker. “Deze aanpassing is gedaan met het oog op de Duitse wet- en regelgeving. Het bleek moeilijk om een rooier van meer dan vijftien meter op kenteken te krijgen”, vertelt Lanenga.
De vernieuwde bietenrooier is uitgevoerd met een nieuwe Claas X11-cabine. Die moet zorgen voor meer rijcomfort. De bestuurderstoel is dertig graden draaibaar. “Uiteindelijk moet dit zorgen voor een ‘ergonomisch zicht’ op het transportvoertuig of de bietenhoop. De bestuurder heeft links en rechts van de stuurkolom voetsteunen die zorgen voor een comfortabele zitpositie.”
Goed zicht vanuit de nieuwe cabine van de Rexor 6300.
De zesrijige bietenrooier heeft een bunkerinhoud van 45 kubieke meter. De nieuwe Isobus gestuurde bedieningsbox IBX 200 vindt zijn weg naar de cabine op de linker armleuning. Dit omdat het gewicht tijdens het overlaadproces, zowel tijdens het rooien als bij het storten aan de hoop, aan de linkerkant plaatsvindt. Voor het eenvoudig in- en uitstappen is de linkerarmleuning opklapbaar. De bedieningsbox is uitgerust met twee joysticks en diverse bedieningselementen op het 7,8 inch display.
Standaard principe bij Grimme
De fabrikant benadrukt echter dat het principe standaard wordt. Ook met het oog op de bodem waar bij de doorontwikkeling extra aandacht aan is besteed. Want ‘alleen het allernodigste staat in contact met de grond’.
“We hebben het dan over de multichopper, waarmee we de biet ook een beetje schoonmaken. Voor het product naar de tafel gaat er dus maar weinig grond mee. Dit is dus niet alleen een stukje cropprotection, het zorgt er ook voor dat de tafel langer mee gaat”, aldus productmanager Jan Alexander Holtschulte van Grimme. “Verder hebben we veel rubber verwerkt zodat we schade aan de biet zoveel mogelijk beperken.”
Vanaf november is de derde generatie Rexor 6300 beschikbaar. Ook vindt er een demotour georganiseerd, in Nederland zal dit nog met de eerdere generatie Rexor-bietenrooiers zijn.
Iets compactere bietenrooier lost nog altijd grote hoeveelheden suikerbieten.
myGrimme-portaal
Ondertussen gaan de ontwikkelingen online ook door. De nieuwste applicaties ‘Fields’ en ‘Crops’ zijn beschikbaar voor gebruikers van het myGrimme-portaal. Uitbreidingen die interessant zijn voor loonwerkers, die stappen willen zetten in fleetmanagement, maar ook met het delen van gegevens richting de klant.
Fields is een tool die het mogelijk maakt om een gedetailleerde analyse te maken van afgeronde werkzaamheden. Dit gebeurt op basis van het voertuigidentificatienummer. “Alle machines van Grimme hebben zo’n nummer”, benadrukt E-specialist Dennis Markus.
“Met de nieuwste machines kunnen we daar heel veel mee doen. De oudere machines kunnen ook worden gedocumenteerd.” Met de laatste generatie poot- en oogstmachines, van na 2017, is het mogelijk om naast de machinegegevens ook een nauwkeurig overzicht te geven van rassen, doseringen, bekerbezetting, pootdiepte van het pootgoed en opbrengsten.
“Dit moet er voor zorgen dat de loonwerker een effectievere planning kan maken en de data optimaal kan beheren. Hij ziet de veldgegevens direct op zijn terminaal. Signaalsterkte is geen issue. Machinegegevens en veldanalyse worden gedocumenteerd binnen de perceelsgrenzen.”
Ook digitaal zijn er verbeteringen die voor fleetmanagement met Grimme-machines interessant zijn.
Crops is een functionaliteit die momenteel nog niet honderd procent is uitgewerkt, maar nog een stap verder gaat als het gaat om gegevens over de gewassen. Zo worden rassen geografisch gekoppeld aan de machinegegevens. Een wisseling van rassen vindt op basis van kleur plaats.
“Dit moet vermenging van rassen, bijvoorbeeld bij het rooien, voorkomen.” Voorwaarde is wel dat er geregistreerde en geactiveerde GSC-box op de machine zit en bovendien gekoppeld is aan een myGrimme-account.
Tekst en beeld: Martin de Vries
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.