In suikerbieten kunnen veel verschillende kleuren geel in suikerbieten voorkomen. Momenteel krijgt het IRS veel meldingen van verwelkingsziekte/verticillium. Naast deze vergeling, is er ook vergeling te zien door nutriëntengebrek, bodemschimmels, aaltjes, rhizomanie, wantsenschade en dit jaar in mindere mate vergelingsziekte. Dit bericht geeft een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van gele bietenbladeren in september.
Vergeling kan op diverse manieren zichtbaar zijn. Zo kan het pleksgewijs voorkomen, over het hele perceel, op individuele planten, of langs bomen of bossen. De plekken waar de symptomen op een perceel aanwezig zijn, maar ook de symptomen aan de bladeren zelf, geven belangrijke informatie om de verschillende oorzaken van elkaar te kunnen onderscheiden. Bij verkleuring van de bladeren is het aan te raden om voorzichtig met een spade de bieten uit de grond te halen en ook de wortels te bekijken op aanwezige symptomen, aldus het IRS.
Individuele planten
Bij verkleuring van individuele planten betreft het meestal aantasting door rhizomanie of wantsen. Bij rhizomanie worden de planten lichtgroen van kleur. De rhizomaniesymptomen zijn (licht)geel blad met een gestrekte, steile bladsteel, waardoor de bladeren meestal boven het gewas uitsteken. Echter, als er veel blinkers bij elkaar staan, vallen ze veel minder goed op.
Wantsenschade is vaak zichtbaar in de buurt van bomen en bossen. Wantsen prikken de bladeren aan, waarbij vooral de bladtoppen geelverkleuren en op de achterzijde zwarte streepjes zichtbaar zijn in de hoofdnerf.
Planten of plekken vergelingsziekte
Dit jaar zien we minder planten met vergelingsziekte, aldus het IRS. Planten met vergelingsziekte kunnen solitair voorkomen op een bietenperceel of in ronde plekken. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door de virussen BYV, BMYV en BChV en is hoofdzakelijk overgebracht door de groene perzikluis en de sjalottenluis. Symptomen worden ongeveer zes tot acht weken na infectie zichtbaar. In het begin zijn de planten lichter van kleur en kleuren vervolgens geel. Het schadebeeld lijkt dan sterk op magnesiumgebrek. Planten met vergelingsziekte voelen echter leerachtig aan, daarnaast zijn de bladeren dikker en brozer dan bij magnesiumgebrek. Bij planten die zijn aangetast door vergelingsziekte, kleuren alléén de bladeren geel, die jonger zijn dan het blad waarop de infectie heeft plaatsgevonden.
Magnesium- en kaliumgebrek
Gebreksziekten, zoals magnesium- en kaliumgebrek kunnen ook voor geelverkleuring van de bladeren zorgen. Bij magnesiumgebrek betreft het vaak geelverkleuring tussen de nerven. Bij kaliumgebrek krullen de bladranden naar binnen, verkleuren eerst bleekgeel en sterven daarna af, terwijl de rest van het blad juist donkergroen van kleur is. Zie ook de IRS-teelthandleiding 4.5 Kaliumbemesting en 4.7 Magnesiumbemesting.
Geel blad door wortelaantastingen
Als de wortel is aangetast, ontstaan vaak allerlei gebreken aan de bladeren bovengronds. Daarnaast kan ook de bodemschimmel verticillium makkelijker binnendringen, waardoor verwelkingsziekte kan optreden.
Er zijn ook diverse ziekten en plagen die de wortel aantasten, zoals:
Ziekten-en-plagen-app
De IRS-applicatie Ziekten en Plagen is een handig hulpmiddel om de oorzaak van onder andere geelverkleuring vast te stellen. Meer informatie over nutriëntengebreken, ziekten en plagen en de beheersing ervan is ook te vinden in de IRS-Teelthandleiding Suikerbieten op www.irs.nl/teelthandleiding.
Bron en beeld: IRS