De campagne liep afgelopen week gestaag verder. De verwerking in beide Nederlandse fabrieken is gemiddeld ruim 56.000 ton bieten per dag. De gehalteontwikkeling ligt met net geen 16% boven vorig jaar, echter onder het meerjarige gemiddelde voor begin oktober. Er is aandacht voor nutriëntenverliezen door extreme omstandigheden afgelopen groeiseizoen.
Aandacht voor nutriëntenverliezen
Gedurende afgelopen groeiseizoen hebben de extreme omstandigheden ook effect gehad op de beschikbaarheid van stikstof in de bodem. Door het uitzonderlijke groeiseizoen kan er nog mineralisatie plaatsvinden, terwijl gewassen geoogst zijn of worden. De stikstof die nog vrij komt kun je met het zaaien van een groenbemester nog benutten.
We staan voor de grote uitdaging om in 2027 te voldoen aan de kwaliteitseisen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Specifiek voor zand & löss is al eerder bericht dat de uitzaai van vanggewassen met drie weken is uitgesteld. De uiterlijke zaaidatum van het vanggewas ligt op 21 oktober. Het oogstmoment is leidend voor het nemen van actie om korting op de stikstofgebruiksnorm te voorkomen.
Wanneer suikerbieten vanaf 1 november worden geoogst is er geen N-korting op de gebruiksnorm het opvolgende jaar. Ook zonder een vanggewas.
Korting
Voor bieten geoogst vóór 1 november ligt dit anders. Wanneer dan een vanggewas wordt gezaaid op uiterlijk 21 oktober is er geen korting. Pas bij inzaai van een vanggewas ná 21 oktober bij oogst voor 1 november geldt een oplopende korting conform de officieel gepubliceerde tabel. Het is van belang dat het betreffende vanggewas pas vanaf 1 februari mag worden vernietigd, anders geldt alsnog de volledig korting van 20 kg N per hectare. Wanneer een wintergewas, zoals wintertarwe, wordt gezaaid na bieten geoogst vóór 1 november geldt geen N-korting.
Bron: Cosun