Vandaag start de bietencampagne in de fabrieken van Cosun Beet Company. Naar verwachting duurt de campagne in Nederland dit jaar negentien weken, zodat de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten tot 24 januari zullen draaien. Ook dit jaar zijn er weer stappen gezet op het gebied van duurzaamheid in het transport en de verwerking van de bieten, aldus Cosun.
De verwachting is dat de bietenopbrengst dit jaar zo’n 88 ton bieten per hectare zal zijn, wat een suikeropbrengst van 14,8 ton per hectare moet gaan opleveren. Dat is ongeveer zes procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het was goed groeiseizoen tot de droogte eind juli intrad. Dat heeft de verwachte opbrengst wat afgeroomd. Afhankelijk van de omstandigheden van de komende maanden kan deze verwachting nog zijn bijgesteld.
Bietentransport per schip
Sinds vorig jaar is een groot deel van de suikerbieten uit Zuid-Limburg niet per vrachtwagen aangevoerd naar de fabriek in Dinteloord, maar per schip. Dit jaar gaat het om ongeveer 300.000 ton bieten, dat is naar verwachting 20 procent meer dan vorig jaar. Door de bieten niet per vrachtwagen, maar per schip te vervoeren, bespaart Cosun meer dan 16.600 vrachtwagenbewegingen heen en terug – waarmee ook de CO2-uitstoot van het vervoer is verlaagd.
Energiebesparing
Ook in de fabrieken van Cosun is duurzaamheid een belangrijk thema. In de fabriek in Vierverlaten zijn daarom enkele grote technische aanpassingen in het productieproces gedaan, die ervoor zorgen dat in de komende campagne zo’n 12 tot 15 procent minder energie nodig is. Verder is men voornemens om met een ander, zeer grootschalig project het productieproces de komende jaren aan te passen. Daardoor wordt de CO2-footprint van de fabrieken uiteindelijk 40 procent kleiner en gebruiken ze ieder de helft minder gas. Cosun streeft ernaar om de fabrieken in 2050 volledig CO2-neutraal te laten zijn. In deze video vertelt Bas Nijssen, energietransitie manager van Cosun Beet Company, hoe dat project eruit ziet.
Bron: Cosun Beet Company