De infectiewaarden voor cercospora blijven erg hoog. Op dit moment is in alle gebieden in Nederland cercospora gevonden. Daarnaast is in diverse regio’s roest en op een enkel perceel meeldauw aangetroffen.
Wanneer bespuiting?
Tot half oktober is het uitvoeren van een bladschimmelbespuiting rendabel. Bij vroege oogst is de stelregel om uiterlijk 4 weken voor de oogst de laatste bespuiting uit te voeren in verband met veiligheidstermijn en rentabiliteit van een bespuiting.
Controleren op bladschimmels
Het advies is om percelen wekelijks te controleren en bij aanwezigheid van bladschimmels een bespuiting uit te voeren. Een fungicidebespuiting werkt het best op rechtopstaand droog blad en een aandroogtijd van 1-2 uur.
Meer over bladschimmelbeheersing
De aantasting (vlekjes) van een bladschimmel die er zit kunt u niet wegspuiten, hoogstens het gezonde blad (of gezonde bladdelen) gezond houden. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog bedekt is met groen loof, ook bij een late oogst. Bij koeler weer zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor is een behandeling tegen bladschimmels in het najaar steeds minder rendabel naarmate de temperatuur daalt en de dagen korter worden.
Lees meer over bladschimmelbeheersing in dit bericht.
Bron: Cosun