Een uniek bezoek aan de Stadsgraanzuiger en verschillende sprekers uit de wetenschap en de sector die hun visie op de rol van Nederland in de internationale graanhandel belichtten. Het Maritiem Museum Rotterdam stond op maandag 25 maart in het teken van de tweejaarlijkse Themadag Granen. Deze dag is een gezamenlijk initiatief van Het Comité van Graanhandelaren en BO Akkerbouw.
De middag startte met een presentatie van landbouweconoom Petra Berkhout van Wageningen Economic Research op de ontwikkelingen in de internationale graanhandel. Berkhout nam de aanwezigen mee in een toelichting op de vraag in hoeverre Nederland daadwerkelijk een spil in de internationale graanhandel is. Aan het slot van haar presentatie benadrukte zij dan ook dat vooral op EU-niveau naar de handel gekeken moet worden.
Regionaal en internationaal
Thea Buseman van Buseman Granen BV vertelde daarnaast over de rol van de regionale graanhandel. Vanuit het familiebedrijf heeft ze veel contact met akkerbouwers en met afnemers. Na de pauze ging Ted Swinkels, managing director Cefetra BV en voorzitter COCERAL, in op de uitdagingen in de internationale graanhandel. Uitdagingen op logistiek en geopolitiek vlak maar ook zijn er uitdagingen door veranderende weersomstandigheden en overheidsmaatregelen. Antoon Smits, eigenaar van het landbouwbedrijf AF Rozvolozhzyha in Oekraïne, nam de deelnemers mee in het verhaal vanuit de graanschuur van Europa.
Kansen in Nederland
Uit de presentaties en de discussie met sprekers en deelnemers kwam dan ook de belangrijke rol van de Nederlandse graanhandel in de internationale markt boven. De gunstige ligging en de ontsluiting met het achterland zorgt ervoor dat Nederland een belangrijke rol speelt in de internationale graanmarkt. André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw: “Tarwe is een belangrijk gewas in de rotatie van akkerbouwers. Met de kennis van de hele keten kunnen we in Nederland echt impact hebben.” Caroline Emmen, directeur van Het Comité ging in op de rol van de handel. “Zo klein als we als land zijn, zo groot is de rol in de internationale graanhandel. Onze sector speelt een belangrijke rol in de handel met Oekraïne. En draagt daardoor mede bij aan het perspectief voor Oekraïense boeren.”
Samenwerking in de keten
De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de rol van Nederland in de internationale graanhandel in de belangstelling is komen te staan. Ook is er binnen de graan-, meel- en broodketen een sterke behoefte ontstaan om meer zelfvoorzienend te zijn in de productie van baktarwe. Tijdens de vorige Themadag Granen in 2022 onderschreven de ruim 150 deelnemers de Intentie van Nijkerk: Wij gaan voor eigen graan.
Vorig jaar startte de Publiek Private Samenwerking (PPS) Nederlandse Baktarwe onder de vlag van de Topsector Agri & Food. BO Akkerbouw en Het Comité van Graanhandelaren werken binnen dit onderzoeksproject daarnaast samen met verschillende andere partijen uit de graan-, meel- en broodketen. Projectleider Erik Reijnierse van Wageningen University & Research (WUR) gaf tevens een toelichting op dit grootschalige onderzoek. “Dit omvangrijke onderzoeksproject heeft als doel om te onderzoeken of de knelpunten in de keten weggenomen kunnen worden, waardoor het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood significant groeien.”
Bekijk de terugblik op de Themadag Granen
Bron: BO Akkerbouw
Video: Krijn Schuitemaker