Winterkoolzaad is een relatief kleine teelt in Nederland, maar wel één met perspectief! Zeker met het beschikbaar komen van de allernieuwste rassengenetica wordt het rendement stukken interessanter en kan het akkerbouwsaldo in rotaties met veel granen wel 10% omhoog.
Zaaizaad- en veredelingsbedrijf Limagrain zet met haar rassen Ambassador en Aurelia de nieuwe standaard in het rassenonderzoek van SPNA Ebelsheerd. Met hun meeropbrengst van maar liefst een ton per hectare is de spreiding in productiviteit binnen het onderzoek opgelopen tot maar liefst 23%.
Genetische resistentie
Volgens productmanager Martijn van Overveld van Limagrain liggen een aantal belangrijke innovaties ten grondslag aan het hoge opbrengstpotentieel van LG’s nieuwste rassengeneratie. Dat is om te beginnen de genetische resistentie tegen het vergelingsvirus of Turnip Yellows Virus (TuYV) die is ingekruist. “In tegenstelling tot de grote koolzaadlanden lijkt vergeling in Nederland nog geen noemenswaardig issue, maar schijn bedriegt. De symptomen worden namelijk moeilijk herkend, waardoor het een verborgen probleem is in menig koolzaadperceel. In het SPNA-onderzoek zijn tijdens het seizoen alle rassen (behalve Tempo) getest op de aanwezigheid van het vergelingsvirus en het bleek alom aanwezig! Vergelingsvirus kan tot tientallen procenten opbrengstderving leiden en dan kan die resistentie net het verschil maken tussen een ton meer of minder zaad per hectare.”
Stikstofefficiëntie leidend
Een tweede noviteit is N-flex, een selectieprogramma waarbij de stikstofefficiëntie leidend is. Van Overveld: “Onze nieuwe rassen produceren bij gelijke N-bemesting meer of hetzelfde bij een lagere gift, het is maar hoe je het benadert. Niet benutte gebruiksruimte kan dus eventueel ingezet worden voor andere teelten. En tot slot dragen ook de verder doorontwikkelde phoma-resistentie en verbeterde hauwvastheid aan de productiviteit bij.”
Een voorvrucht die loont
Koolzaad is een uitstekend tussengewas in rotaties met overwegend tarwe. Het laat heel veel organische stof en een betere lucht- en waterhuishouding na voor de volgvrucht wintertarwe. Ten opzichte van tarwe-op-tarwe ligt de opbrengst van wintertarwe na koolzaad maar liefst 10% hoger. Als we de rendementsverhoging in een driejarige rotatie bij inzet van Ambassador of Aurelia doorrekenen (zie bijlage) komen we op een extra winst van EUR 365,- per hectare bij koolzaad in het bouwplan. Van Overveld: “Dat is dus ook een financiële plus van 10%. En het voordeel kan nog veel verder oplopen als je ook de goede mogelijkheden voor duistbestrijding meeneemt.” Bovenal is koolzaad een vroegruimend gewas en dat geeft mooie spreiding in de oogstwerkzaamheden.
Voorbeeld saldoberekening
De meerwaarde van koolzaad in rotaties met veel graan. Per hectare en op basis van eigen mechanisatie, stro niet meegerekend.
Bron: Limagrain