De euro heeft de afgelopen twee weken een corrigerende beweging laten zien. Na de opwaartse beweging van november is de koersbeweging even gecorrigeerd naar beneden en nu weer terug omhoog naar het niveau van eind november. De koers is in beweging geweest in afwachting van de rente beslissingen van de FED (13-12) en de ECB (14-12).
Waterniveaus in met name het Panamakanaal vormen nog steeds een groot probleem voor de vrachtschepen. Schepen moeten wachten en het verkrijgen van een tijdslot om door het kanaal te mogen wordt een steeds groter probleem. Sommige schepen worden beneden-langs (via Chili) gestuurd, wat de tocht van ~23 dagen oploopt tot ~32 dagen. Met name de energiehandel ondervindt hier problemen van, omdat het een populaire route is voor veel benzine van de VS naar de westkust van Zuid-Amerika. Ook het waterniveau in de amazone staat ontzettend laag, ondanks dat dit het laag waterseizoen is staat het water veel te laag.
Granenmarkt stijgt weer
De granenmarkt heeft eind november een dip laten zien waarna de markt prijzen toch weer wat omhoog zijn gegaan. China is een koper geweest in de tarwemarkt en heeft daarmee de prijzen ondersteund. De Russische granen export heeft veel last ondervonden van de weersomstandigheden, daardoor is er een flinke logistieke wachtrij ontstaan. Mais heeft de prijs beweging van tarwe wat gevolgd, er is veel mais in de VS terwijl de Braziliaanse maisexporten wat tegen vielen voor november. Verder is er weinig nieuws te melden over de granenmarkt.
Eiwitten krap
De eiwitten zijn aan de voorkant krap. De prijs van soja heeft ook die van raap flink opgedreven waardoor die eerder goede beschikbaarheid nu ook moeilijk is geworden. Ook is het logistiek momenteel een uitdaging omdat het aan het einde van het jaar altijd erg druk is met de laatste bestellingen en het dicht gaan van bedrijven tijdens de feestdagen. Dit is dus dubbel moeilijk momenteel. Prijzen op de termijn koelen iets af door de goede weersomstandigheden momenteel in Zuid-Amerika, maar dat heeft weinig effect op de prijzen van de voorkant. Het is natuurlijk af te wachten hoelang deze krapte aan gaat houden en of het door gaat rollen naar de volgende maanden. Zonnepit is eigenlijk de best beschikbare van de drie, maar ook door voor moet vroeg besteld worden in verband met de logistieke drukte.
Belangrijk is nog steeds ruim op tijd de bestellingen door te geven met name voor de eiwitten. Dit zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren en om de logistiek te regelen, aldus Agrifirm.
Bijproducten
Bietenpulp omhoog, productie volumes van de campagne vielen wat tegen dus gewoon minder beschikbaar maar door de lagere granenprijzen valt de prijsbeweging omhoog wat mee. Tarwegries, vermalingen voor de kerst zijn voorbij, dus vele tarwegries volumes zijn ook weer voorbij, richting januari kunnen we eigenlijk weer meer krapte verwachten. Soja hullen is wachten op nieuwe producten vanuit Argentinië wat moeilijk is door de lage crush volumes. Palmpit, China is afzijdig van kopen momenteel, mochten ze terug komen kan dit de prijzen weer wat opduwen.
Bron: Agrifirm