De dollar verzwakt sinds afgelopen woensdag, nadat de Federal Reserve de rente, zoals verwacht, stabiel hield. Amerikaanse beleidsmakers voorspellen nog steeds drie renteverlagingen, al blijft de inflatie in Amerika momenteel hoog.
Op woensdag maakte Christine Lagarde, president van de ECB, bekend dat het verlagen van de rente afhankelijk zal blijven van de cijfers. Men verwacht dat de EUR/USD koers voorlopig zal blijven schommelen tussen een sterkere euro en sterkere dollar, omdat een zwakkere economische groei en een hoger deflatietempo in de EU de ECB zou kunnen dwingen tot een snellere renteverlaging. Daarnaast zijn er natuurlijk de aanhoudende geopolitieke risico’s, die de dollar als veilige haven zouden kunnen blijven ondersteunen.
Graanprijzen lopen op
Graanprijzen lopen op. Woensdag heeft de Russische minister van landbouw aangegeven de exportheffingen op graan aan te passen, maar niet in te trekken. Boeren in Rusland hadden kritiek op de invoerrechten bij een dalende wereldprijs van granen. Voor komende oogst verwacht Rusland een groei in tonnage tarwe. De Oekraïense export blijft sterk, maar ligt iets lager dan dezelfde periode vorig jaar.
De EU heeft woensdag een akkoord gesloten over de importbeperkingen van landbouwproducten uit Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog werd Oekraïne vrijgesteld, wat nu is verlengd tot juni 2025. Er gelden voor enkele producten wel beperkingen, zoals onder andere maïs, haver, suiker en gries. De EU zal de import monitoren en actie ondernemen, als er teveel wordt geïmporteerd. Granen zijn tot nu toe vrijgesteld, waardoor het land een geduchte concurrent zal blijven van onder andere Frankrijk.
Daarnaast is er donderdag gedebatteerd, door de EU, over de mogelijkheden om de graanimport uit Rusland en Wit-Rusland te beperken. Vanochtend heeft de EU commissie laten weten, dat zij voorstellen om de invoerrechten op granen te verhogen naar 95 euro. Het voorstel dient nog te worden goedgekeurd door de EU raad.
Raapschroot krap en prijsstijgend
Momenteel kampt Argentinië met zware regenval en een nieuw front van veel neerslag zou zeer schadelijk kunnen zijn voor de soja en maisoogst. Met name het zuiden en oosten van Argentinië valt veel regen. Er zijn plekken waar al meer dan 300 millimeter regen is gevallen en waar de sojabonen onder water staan. In hoeverre dit werkelijke invloed zal hebben op de oogst en prijs is nog onduidelijk. In Brazilië is momenteel 63 procent van de sojabonen geoogst. Eén procent meer dan vorig jaar op hetzelfde moment.
Sojaprijzen op de korte termijn lijken iets te dalen, de krapte aan de voorkant lijkt te stabiliseren. Het aanbod voor aankomende zomer ziet er goed uit. Raapschoot daarin tegen is erg krap, de prijzen blijven stijgen en het product is ten opzichte van andere eiwitproducten relatief duur.
Bijproducten
De prijzen van bijproducten zijn weer stijgende. Komende maanden is het aanbod van palmpitschilfers erg beperkt, wat de prijs omhoog stuwt. Het aanbod tarwegries wordt kleiner wat ook zorgt dat de prijs hiervan oploopt. Ook de sojahullen stijgen in prijs voor levering korte termijn. Met de goede oogst van de sojabonen in het zicht, zijn er wel lagere termijnprijzen.
Bron: Agrifirm