De euro is de afgelopen twee weken sterker geworden, dit heeft te maken met het marktsentiment in de VS. Door een daling in de inflatiecijfers lijkt het er op dat de FED de rente niet verder zal verhogen en begint de verwachting te groeien dat de eerste rente verlaging wellicht in het voorjaar 2024 zal zijn. Voor het derde kwartaal op rij is de GDP (Bruto binnenlands product VS) hoger dan verwacht.
Er doet zich momenteel een situatie voor in de Amerikaanse obligatiemarkt, waarbij door een inversie van rente op de 2-jarige overheidsschuld, deze naar verhouding gunstiger is ten opzichte van de 10-jarige periode. Historisch gezien is dit fenomeen voorafgegaan aan een recessie. Op dit moment accepteren investeerders lagere rentes op staatsobligaties. Dit zou erop kunnen wijzen dat zij wellicht ook een zware recessie verwachten.
Granenmarkt laat dalende trend zien
De granenmarkt heeft de afgelopen twee weken een beweging omlaag laten zien. De export van tarwe uit Europa loopt op dit moment nog ruim achter ten opzichte van afgelopen jaar. Dit komt onder meer door sterke concurrentie vanuit het Zwarte Zee gebied. Ook komen de prijzen van de granenmarkt onder druk te staan door de stijgende koers van de Euro ten opzichte van de dollar. Door de prijsdaling zijn de Franse tarwe en Russische tarwe dichter tot elkaar gekomen.
De natte weersomstandigheden in heel West-Europa bemoeilijken het om wintertarwe te zaaien. Rusland daarentegen heeft gunstige weersomstandigheden gekend en hier is het overgrote deel van de tarwe gezaaid. De eerste schattingen voor de periode 2024 2025 liggen op 90 miljoen ton, wat de derde beste oogst op rij zou zijn voor ’s werelds grootste tarwe exporteur.
In Australië wordt de tarweoogst momenteel vertraagd door de hevige regenval in het zuidoosten van het land en men verwacht dat mogelijk een deel van de oogst verloren kan gaan. Gerst beweegt met de tarwe mee, maar ook in die markt ondervindt de Europese gerst groeiende concurrentie van de Australische gerst.
Mais goed beschikbaar
Mais is op dit moment goed beschikbaar. De beschikbaarheid in de VS en Brazilië is goed en daarnaast is er in Oekraïne nog voldoende mais beschikbaar. De Chinese markt heeft veel belangstelling voor mais uit Oekraïne en andere gebieden rondom de Zwarte Zee. Dit geldt zowel voor de korte termijn als voor termijn januari-februari. In de mais speelt de weersverwachting in Brazilië mee, dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Prijsstijgingen in bijproducten
In de bijproducten hebben we ook wat prijsstijgingen gezien. Sojahullen zijn iets gestegen, maar ook de beschikbaarheid is minimaal door de lage toevoer vanuit Argentinië. Bietenpulp is ook wat gestegen, de vraag is sterk gezien de toename van het product in de recepten en ook de oogst ondervindt momenteel wat moeilijkheden door de regenval. Tevens zijn tarwegries en palmpit wat opgelopen in prijs.
Bron: Agrifirm