Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. Zo is de euro opnieuw zwakker geworden, maar de tarweprijs is opnieuw gestegen door het WASDE-rapport en de onzekere oogstprognoses. Ondanks de vertraagde oogst, verwacht Europa wel een goede graanoogst in 2021. Verder is de maand augustus ontzettend belangrijk voor soja in de Verenigde Staten. Tot slot, goed nieuws: de opbrengsten van de suikerbieten zien er veelbelovend uit! Lees hieronder alle belangrijke ontwikkelingen van grondstoffen.
Euro opnieuw zwakker
De euro is de laatste 2 weken verder verzwakt. Op vrijdag 16 juli was de koers 1,1805; wat 0,005 lager is dan de koers van 2 weken geleden.
Tarwe opnieuw duurder door WASDE rapport en onzekere oogstprognoses
Vorige week daalden de tarwenoteringen op de internationale markten door goede vooruitzichten in Europa en het Zwarte Zeegebied. Voor Noord Amerika en Canada zijn de vooruitzichten minder gunstig door zeer warme en droge omstandigheden. Recente regen zorgde in Amerika en Canada voor enige verlichting, maar op wat langere termijn lijken hitte en droogte weer de overhand te krijgen. Het WASDE-rapport viel voor tarwe wat tegen waardoor prijzen opleefden. Voor mais viel het rapport mee en was volgens verwachting. De maisnoteringen reageerden op de goede weersomstandigheden in de VS waar neerslag mooi op tijd kwam voor de maisplanten.
Europa verwacht een goede graanoogst
De graanmarkten stonden onder druk maar deze week lijkt de bodem bereikt te zijn en zien we de laatste dagen weer een stijging van de noteringen. De weersomstandigheden in de VS blijven voor de zomertarwe ongunstig en ook voor Canada blijven de weersomstandigheden slecht met hitte en droog weer.
Europa verwacht een goede graanoogst maar door de wisselvallige weersomstandigheden loopt de gerstoogst achter op schema en zal de oogst van tarwe later beginnen. Vanaf dit weekend wordt er droger weer voorspeld. De weersomstandigheden blijven voorlopig dan ook marktfactor nummer één.
Kijken we naar de vraag naar granen wereldwijd dan is de grote onbekende hoeveel China zal gaan importeren. China heeft een record tarwe oogst en ook voor mais wordt er een grote maisoogst verwacht. Het is dan ook de grote vraag wat de importbehoefte zal zijn in het huidige seizoen.
Graanoogst vertraagt
Op de fysieke markt zien we dat de aanvoer van nieuwe gerst deze week nagenoeg stil is komen te liggen door de vele neerslag die in Noord West Europa is gevallen. Hierdoor zijn de prijzen flink opgelopen. Door de vele neerslag liggen kwaliteitsproblemen op de loer. Hectolitergewichten vallen links en rechts tegen en onzeker is nog of mycotoxinen een rol gaan spelen. Oude oogst gerst is niet meer verkrijgbaar.
De tarweoogst lijkt een paar weken later te beginnen door het koude voorjaar en de vele neerslag van de laatste week. Ook de noteringen van de nieuwe tarwe zijn in de loop van deze week fors gestegen. Tarwe oude oogst is nog maar beperkt beschikbaar.
De noteringen voor directe levering daalden de laatste 2 weken voor gerst met 25 euro per ton omdat we voortaan de dagprijs van de nieuwe gerst nemen. Mais daalde met 6 euro per ton en tarwe bleef gelijk. Voor de levering op termijn steeg tarwe met 5, steeg gerst met 4 en steeg mais met 1 euro per ton.
Maand augustus belangrijk voor Soja VS
Het WASDE-rapport van deze week was weinig verrassend voor soja. De weersomstandigheden in de VS zijn overwegend gunstig. In de maand augustus vind de peulzetting plaats en is het belangrijk dat het gewas voldoende vocht krijgt. Augustus wordt dus een maand die bepalend is voor de opbrengst. Net als bij de granen is het onzeker hoeveel soja China dit seizoen zal gaan importeren.
De droogte op de prairies in Canada heeft ook gevolgen voor de raapzaadoogst. Canada is een belangrijke producent van raapzaad en door de droogte wordt er een slechte oogst verwacht. Het aanbod raapzaad wordt hierdoor fors lager waardoor raapzaadschroot schaars kan gaan worden en wordt vervangen door sojaschroot en zonnepitschroot. Het aanbod zonepitschroot kan vanaf oktober flink toenemen omdat er goede oogsten worden verwacht in Rusland en Oekraïne.
Op de fysieke markt daalden de noteringen de laatste 2 weken over de hele linie. Voor directe levering daalde soja met 16 euro en raap met 25 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde soja met 7 en raap met 10 euro per ton
Opbrengsten suikerbieten veelbelovend
Door de gunstige weersomstandigheden is de suikerbieten oogst veelbelovend waardoor ook een ruim aanbod bietenpulp verwacht wordt. De prijzen van bietenpulp nieuwe campagne zijn hoog waardoor er weinig wordt verkocht. De markt voor palmpitschilfers en sojahullen is rustig en de markt wordt gemaakt in de origine. Mede door de hoge kosten van zeevrachten wordt er op de geldende prijsniveaus nauwelijks gehandeld. De prijzen van tarwegries zijn fors gedaald door een betere beschikbaarheid.
Bron: Agrifirm