In heel Nederland is sinds afgelopen week de oogst van granen weer opgestart. De wintergerst was in heel Nederland geoogst en ook de wintertarwe in het zuiden van Nederland was al redelijk ver afgerond. Nu kan gelukkig de rest van Nederland ook de graanoogst hervatten.
Opbrengsten per hectare verschilt
De omstandigheden daarvoor zijn uitdagend. Veel granen zijn door de storm Polly en de gevallen neerslag plat gegaan. Dit maakt het lastig om de granen nog goed met een combine te kunnen oogsten, vooral wanneer er ook schot is opgetreden. Opbrengsten per hectare zijn wisselend te noemen, waar de wintergerst in heel Nederland bovengemiddeld scoorde op zowel opbrengst als kwaliteit, zien we bij wintertarwe grotere verschillen in opbrengst en kwaliteit.
Gebieden waar normaal gesproken tien ton per hectare gehaald wordt, ligt dat nu soms niet hoger als 8.500 kg per ton. In veel zomergerst is er schot opgetreden of afwijkende korrels ontstaan, dit zorgt ervoor dat veel zomergerst niet meer geschikt zal zijn voor brouwgerst. Wat gezien het uitdagende groeiseizoen wel erg teleurstellend is voor zomergersttelers.
Graanoogst wereldwijd geeft ook een wisselend beeld
De markt voor granen is op dit moment afwachtend en laat een wisselend beeld zien. Van een moeizame oogst in Noordwest-Europa, overstromingen in diverse teeltgebieden in de wereld, maar ook tot meevallende oogst opbrengsten in Noord-Amerika en Oost-Europa. Waar vorige maand de granenmarkt opgeschrikt werd met acties in Oekraïne op op- en overslaggraanterminals, wat de markt in beweging bracht, is dat de laatste weken minder merkbaar.
Bron: Agrifirm