De Massey Ferguson IDEAL 7-combine maakt zijn opwachting voor een serieuze introductie in de Benelux. Bij akkerbouwbedrijf NIVU in Oude-Tonge zal de eerste MF-combine dit jaar serieuze hectares graan dorsen. Volgens Kees Barendregt van Barendregt Mechanisatie uit Oude-Tonge is de markt klaar voor de efficiëntie en de capaciteit van deze maaidorser. “Je koopt met de MF IDEAL vooral ook een stuk arbeidsvreugde.”
Stiekem is het een jongensdroom van Kees Barendregt die uitkomt. De machine, waarover het vooroordeel bestond dat axiaaldorsers alleen onder ‘Amerikaanse’ omstandigheden zou presteren, komt naar Nederland en België. Barendregt, die gespecialiseerd is in Massey Ferguson-combines, is ervan overtuigd dat de MF IDEAL-rotordorser, die in en voor Noord-Europa is ontwikkeld, een plek verovert ten opzichte van de hybride machines en schudder machines. “Ik moest er een hebben om iedereen te laten zien wat een geweldige machine de MF IDEAL-combine is.”
Gek van combines
Als kleine jongen was Kees Barendregt als gek van combines. In zijn kinderjaren maakte hij van Mecano draaiende dingen met tandwielen en snaren. “Een boer uit de omgeving kocht een combine van Massey Ferguson type 99. Een enorme machine in mijn ogen. Machtig mooi vond ik dat,” blikt hij terug. Zijn vader zat in het grondverzet en werkte ook met industriemachines van MF, dus de liefde voor het merk werd de jonge Kees met de paplepel ingegoten. “Vanaf mijn tiende sleutelde ik steeds meer aan machines. Toen ik van school af kwam, zei mijn vader: ‘Als je zo gek bent van MF, waarom word je geen landbouwdealer van het merk?’” De rest is geschiedenis. Barendregt begon in 1982 en in 1984 begon hij met de combines, alhoewel dat laatste vanuit de importeurs niet een onverdeeld succes was.
MF IDEAL
Met de introductie van de MF IDEAL in 2019 heeft Barendregt de ontwikkeling met bovenmatige interesse gevolgd. In de lage landen koos men nog voornamelijk voor schuddermachines. In landen als Amerika, Duitsland en midden-Europa gaan de rotordorsers als zoete broodjes over de toonbank. Inmiddels worden de MF IDEAL-maaidorsers in de Italiaanse fabriek geproduceerd. “Ik had er niet meteen een klant voor, maar toch wilde ik wel graag een MF IDEAL hier naartoe krijgen. Ook om potentiële kopers te overtuigen, maar ook omdat er niet straks een vergelijkbaar model van andere merken ons voor zijn. Massey Ferguson heeft met de IDEAL toch het paradepaardje onder de maaidorsers.”
Akkerbouwbedrijf NIVU
Akkerbouwbedrijf NIVU uit Oude-Tonge heeft de primeur. NIVU is een hecht samenwerkingsverband van de families Van Nieuwenhuijzen (NI) en Van Vugt (VU). Op vierhonderd hectare worden consumptieaardappelen, plantuien, suikerbieten en granen verbouwd. Een mooie plek waar de IDEAL-maaidorser goed tot z’n recht komt. “Met NIVU is afgesproken dat als er wordt gedorst wij ook met klanten kunnen komen kijken. In plaats van dat wij met een dieplader naar demolocaties gaan, hebben we de eerste MF IDEAL nu vlak naast de deur liggen.”
“Een voordeel van de MF IDEAL ten opzichte van hybride en schudder combines is dat je door één of twee rotor(s) in de lengte een kleinere transportbreedte hebt. De machine van NIVU heeft een dorskast breedte van 1,40 meter. Ter vergelijking de oude achtschudder MF 7380 Centora heeft een dorsttrommelbreedte van 1,68 meter. Met 800-banden kom je met de Centora op een transportbreedte van 3,85 meter. Volgens de wet is 3,50 meter toegestaan, Met de MF Ideal met 800-banden kom je wel op 3.50 meter. Voor dit akkerbouwbedrijf maakt de breedte niet uit. Daarom staat deze specifieke MF IDEAL op 900-banden. De machine is dus smaller dan de achtschudder maar heeft de capaciteit van een tien schudder.”
Veel meer ruimte voor stro
De combine heeft, ten opzichte van Amerikaanse axiaaldorsers, veel meer ruimte voor stro. De IDEAL 7 heeft 1 rotor en de 8, 9 en 10 heeft 2 rotors. De rotors zijn de langste in de markt. Het toerental van de vulrotor (rotor feeder) draait op een snelheid van zeventig procent van die van de dorsrotor. Dit zorgt ervoor dat als het rotortoerental terug loopt, de machine niet vol loopt. “Dat heeft geen enkel merk. Door deze technologie kan de machine nooit vastlopen.”
De MF-combine is volgens Barendregt een modern ontwikkelde machine met een hoge capaciteit. Een machine met grote panelen en een eenvoudige aandrijflijn. Omdat er weinig V-snaren zijn en er gekozen is voor een centrale aandrijving, is de kans op stilstand zeer beperkt
De IDEAL heeft een lostank met een totale inhoud van 12.500 of 17.100 liter en een verwerkingssnelheid van 140 of 210 liter per seconde. Met IDEAL Harvest heeft MF een systeem dat ongeëvenaarde realtime visualisatie van de gewasstroom binnen de maaidorser biedt. Speciale camera’s en zogenoemde MADS-sensoren (akoestische massadetectie) controleren de graankwaliteit en zaken zoals korrelbreuk, capaciteit en verlies. “Het grote voordeel is dat het afstellen steeds constanter en eenvoudiger wordt. De capaciteit wordt verhoogd en het verlies wordt beperkt doordat automatisch de rijsnelheid wordt bijgesteld aan de omstandigheden.”
PowerFlow-maaibord
Maar een van de belangrijkste ‘unique selling points’ van de IDEAL is het PowerFlow-maaibord, met opties van 7,70 tot 12,20 meter. “Invoermatten transporteren het gewas rechtstreeks van het mes naar de invoervijzel, waardoor een zeer regelmatige toevoer ontstaat,” benadrukt Kees Barendregt. Op de MF IDEAL 7 van NIVU komt een 9 meter maaibord. “De invoer van de PowerFlow is zeer gelijkmatig. Het is een universeel maaibord voor alle soorten gewassen. Heel kort, lang, plat liggend of staand, maar hiervoor geldt ook hoe gekker hoe beter het gaat. Zo werkt het maaibord uitstekend bij bijvoorbeeld korte gerst, graszaad van stam, bonen en met een zijmes ook voor koolzaad.”
Het PowerFlow-maaibord laat volgens Barendregt zien dat Massey Ferguson inzet op vooruitstrevende technieken. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest. In mijn ogen is MF ondergewaardeerd geweest, maar deze maaidorser is wederom een revolutie, een doorbraak in oogsttechniek.”
Extra slagkracht voor akkerbouwbedrijven en loonwerkers
Met de IDEAL halen grote akkerbouwbedrijven en loonwerkers volgens Barendregt extra slagkracht in huis. “Ik verwacht dat telers na een goed jaar een nieuwe machine kopen en daarmee ook investeren in een stuk arbeidsvreugde. Loonwerkers zullen wellicht eerder voor een gebruikte machine kiezen.” Een keuze waar de klant ook bij het Combine Center van Barendregt Mechanisatie terecht kan. Naast de service waar men vanuit Nederland en België in Oude-Tonge terecht kan. “Hier liggen bovendien de meeste onderdelen voor onderhoud en we hebben alle kennis in huis. Als iemand naar ons belt, krijgt die iemand aan de telefoon met passie combines en die er echt verstand van heeft.”
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Barendregt Mechanisatie en Martin de Vries