De combines van Loonbedrijf Breure De Waard uit Swifterbant worden weer uit de schuur gepakt. Het is tijd om wintertarwe te dorsen. Met een vast team van vier combines gaat het loonbedrijf langs percelen in de provincie Flevoland. Hiervoor kiest het bedrijf niet voor de nieuwste combines, maar voor machines die hun werk goed doen, want dat is uiteindelijk het belangrijkst.
“Meestal kiezen we voor één combine per perceel. Eventueel zetten we er ’s avonds nog een tweede combine bij”, vertelt Peter Greensides, directeur van het loonbedrijf. “Wij streven ernaar, dat als het even kan, een perceel ’s avonds af te krijgen. Dan kun je ’s ochtends het transport doen naar de volgende akkerbouwer. De middaguren zijn kostbaar, dus dan wil je niet op de weg rijden, dat is zonde.”
Rode en groene combines
Loonbedrijf Breure De Waard maakt gebruik van vier combines van zowel Massey Ferguson als John Deere. Twee combines zijn van het type Massey Fergusons 7278-Cerea met een werkbreedte van 7,5 meter. De derde MF-combine is een 7274. Alle drie de machines komen uit 2005 en 2006. Daarnaast rijdt er een John Deere 2264 mee met een werkbreedte van zes meter. “Dit is zo ontstaan tijdens de overname van het bedrijf in 2010. Toen stonden er twee MF-combines op het bedrijf. Om een beetje eenheid te houden, hebben we hierop verder geborduurd en in 2013 een derde Massey Ferguson-combine erbij gekocht. De John Deere hadden we al van voor die tijd en komt uit 2001.” Volgens Greensides doen de combines hun werk gewoon goed. “De machines zijn redelijk gedateerd, maar het tarwe dorsen is ook geen hoofdactiviteit op ons bedrijf. Dit moet binnen een paar dagen gebeuren.”
Conserven in Spanje
Het grootste gedeelte van de oogstperiode houdt het loonbedrijf zich bezig met de conserventeelt, dat bestaat uit het zaaien en oogsten van doperwten, spinazie en bonen. Daarnaast spelen sleepslang bemesten, bieten rooien en het grondverzet een belangrijke rol binnen het bedrijf. Hier zijn circa 45 vaste medewerkers verantwoordelijk voor. In het zomerseizoen springen er extra zzp’ers bij. De meeste werkzaamheden worden uitgevoerd in de provincie Flevoland, maar voor het erwten dorsen gaan achttien machines jaarlijks op transport naar Spanje, waar het oogstseizoen begint op 1 mei. Hiervoor reist ook een team van medewerkers mee, dat gedurende deze periode in een hotel verblijft. Wanneer het seizoen in Spanje is afgelopen, meestal in de tweede helft van juli, gaan de machines en medewerkers van het loonbedrijf terug naar Nederland, waar de oogst van start gaat.
Bekijk de video
Lees ook het bericht Wintertarwe dorsen in Flevoland met MF-combine en bekijk de video waar de combines in actie te zien zijn.
Tekst en beeld: Kim Sjoers