ARGOS veel ingezet als kiemremmer in aardappelen in de bewaring, nu het gebruik van CIPC verboden is. De eerste ervaringen zijn goed en een aantal specificaties van het product spreekt telers en verwerkers van aardappelen aan.
Leen Struik is Technisch Crop Manager bij UPL en geeft aan dat ARGOS dit bewaarseizoen goede resultaten laat zien. “Dit bewaarseizoen heeft zeker geen makkelijke start gehad, vooral vroeg gerooide partijen die niet snel zijn teruggekoeld kwamen bijna niet in hun natuurlijke kiemrust en zijn erg onrustig. Hier moest men er echt bovenop zitten en tijdig starten met de toepassing. De later gerooide percelen geven in het algemeen minder problemen.
Op tijd toepassen
Een tijdige toepassing, als 20 tot 30 procent van de aardappelen de eerste kleine witte puntjes laten zien, was en is echt belangrijk. Wacht niet langer, want dan loop je het hele seizoen achter de feiten aan. Het is daarom belangrijk om de partij goed te blijven volgen. Elke partij is anders. Soms is een interval van drie weken nodig, maar er zijn nu ook veel partijen die met een ruimer interval van vier tot acht weken behandeld worden. Belangrijk is dat de nevel van ARGOS geconcentreerd in de dosering van 100 ml per ton op de plaats komt waar hij moet werken; in de aardappelen.
Residuvrij, bakkleur en aflevering
Een behandeling met ARGOS zorgt ervoor dat de partij residuvrij is en daardoor is er geen beperking bij de aflevering en afzet. ARGOS bevat sinaasappelolie en heeft een natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn er ook geen problemen met residu in andere gewassen in de bewaring, zoals uien.
Er is gebleken dat een behandeling met ARGOS ook geen (nadelig) effect heeft op de bakkleur van frites of chips. Daarnaast geeft ARGOS een prima houdbaarheid (shelf life) aan tafelaardappelen
Er kan ook kort na de behandeling worden uitgeschuurd en verwerkt, omdat ARGOS geen veiligheidstermijn of wachttijd heeft.
Bron: UPL