De optische sorteerinstallatie van Maatschap Bouthoorn in Middenmeer staat er nog maar enkele maanden, maar nu al is de meerwaarde ervan duidelijk. “Deze machine is mooi compact, gebruikt een sorteertechniek zonder afblaastechniek, en het allerbelangrijkste: deze machine sorteert niet alleen op maat en de kluiten eruit, maar wordt komend seizoen verder doorontwikkeld op gebied van de leestechniek”, aldus Bas en Edo Bouthoorn.
De aardappelsorteerder is eind 2020 in gebruik genomen. De machine is het resultaat van een partnerschap tussen Wevano, Inovaa en Uniekum en levert volgens Bouthoorn topkwaliteit. “Deze machine doet niet alleen sorteren op maat en filteren op kluiten, de stap voor komend seizoen is lezen op kwaliteit. Dit is naar ons idee bij andere merken nog niet goed genoeg ontwikkeld.”
Meer in de maat sorteren
Met deze installatie hoopt Bouthoorn meer in de maat te sorteren met minder beschadiging tijdens het hele verwerkingsproces. “Dat zien we nu al terug. Omdat je de kluiten eerder kwijt bent zorgt “Meer aardappelen in de maat met veel minder beschadiging” dat voor veel minder beschadiging. Financieel moet de installatie zich vooral terugverdienen op arbeid Waar we voorheen met twee tot drie in de leescabine zaten, zit er nu nog maar één. Als alles goed gaat, hoeven we dat straks alleen nog maar ter controle te doen.”
Veel last van kluiten
Hiervoor werden de aardappelen in Middenmeer gesorteerd met een schudsorteerder. Dat was tot op heden gebruikelijk, vooral met de lange rassen (zoals spunta) die voornamelijk voor de vroege export geteeld worden. Bouthoorn: “Je wilt de aardappelen rechtop door de zeef hebben, daardoor beschadigen ze snel. Bovendien zijn ze vroeg in het seizoen gevoelig voor beschadigingen door kluiten en het mechanisch sorteren op de zeven. Omdat we ook veel last van kluiten hebben, keken we al een jaar of tien naar een nieuw soortgelijk systeem. Omdat deze machine zoveel techniek bundelt, zijn we vrij snel overstag gegaan. Daarnaast was de bestaande sorteerlijn al enige tijd aan vervanging toe en is nu het sorteren losgekoppeld van het leesgedeelte, dit gedeelte is ook door Wevano geleverd.”
Combinatie software en sorteertechniek
De camerasorteerder is uniek vanwege de combinatie van de software en de sorteertechniek. Bouthoorn: “Deze sorteerinstallatie werkt niet met een afblaastechniek. Die techniek kost meer vloeroppervlak en je produceert ook meer stof en lawaai. Bij het afblazen is de machine afgedekt voor de stofafzuiging en dan kun je niet meer zien wat er gebeurd. De optische sorteerder is opgebouwd in een nieuwe aangebouwde schuur met een geluidswerend dak. Met name om een prettige werkplek te creëren. In dat kader is er door Meconaf goed meegedacht voor een goede stofafzuiging. Wevano had al onze voorkeur om de banden, bunkers enzovoort te leveren onder een andere optische sorteermachine, maar toen deze samenwerking bekend werd, zijn we ingestapt.”
Grote hoeveelheid beelden
Inmiddels staat de sorteerinstallatie een paar maanden te draaien. “Dat gaat naar verwachting, wat mij opvalt is de grote hoeveelheid beelden die gemaakt worden door de camera’s en dat ze veel helderder zijn dan je zou verwachten als je meekijkt met de machine. We sorteren daardoor meer in de pootgoedmaat. Het verschil met traditioneel sorteren is veel groter dan we van tevoren hadden berekend”, besluiten de broers Bouthoorn.
Tekst en beeld: Ruben Lijzenga