Het was de hele dag een komen en gaan van bezoekers bij De Kubbe in Biddinghuizen. Het oorspronkelijke akkerbouwbedrijf is inmiddels al 25 jaar toonaangevend op het gebied van op- en overslag, wegen, snijden, wassen en behandelen van pootaardappelen. Veel telers uit de regio (en daarbuiten) hadden dan ook de weg naar het bedrijf gevonden.
Blikvanger
Eigenaar Dick van Tilburg had kosten noch moeite gespaard om de bezoekers van zijn open dag te vermaken: diverse zakelijke stands voor inhoudelijke informatie over pootgoed, maar ook aan de innerlijke mens was gedacht. Cateraar Slump zorgde voor lekkere warme frietjes en voor kleintjes was er een uitdagende hindernisbaan neergezet. Maar uiteindelijk ging het natuurlijk maar over één ding: pootgoed. Blikvanger was de kistenwasser van Mechatec Tollebeek die op de parkeerplaats achter de schuur stond opgesteld. Henk Petter ontwikkelde deze kistenwasser en hoefde Van Tilburg eigenlijk nauwelijks te overtuigen van het belang dat een dergelijk systeem heeft: “De Kubbe is een heel mooi uithangbord om deze visie uit te dragen. Ze doen er hier ook alles aan om tot over de 100 procent goed te doen. Voor de pootgoedsector is dit echt een voorbeeldbedrijf.”
Scheermesbeweging
Mechatec is op het gebied van kistenwassen ook een voorbeeldbedrijf voor velen, maar hoewel steeds meer telers de mogelijkheden van de machine ontdekken zijn er maar weinig die precies weten hoe de ‘boxwasser’ werkt: “De machine ontsmet elke kist in een soort ‘scheermesbeweging’. De negatieve bacterien worden er bijna letterlijk afgeschoren. Dat proces gaat relatief snel: we kunnen met deze machine wel 100 kisten per uur verwerken. Als er twee stapellaars bijstaan, dan kunnen we 125 kisten per uur rondpompen en dan heeft ie ook nog één rondje gedaan met de ontsmetter.“
Wilt u meer informatie over de kistenwasser? Laat u informeren door Mechatec.
Blijvend werkzame stof
Het ontsmetten zelf gebeurt via een voorraadbak die onder de machine zit. Daar zit de ontsmetvloeistof in. Die wordt aan de achterkant in de bak gezogen en via het ontsmetsproeisysteem als het ware rondgepompt. Petter: “Er zitten 48 sproeiers in en een douchekop die in een boog van 270 graden alles besproeit. Zo heb je voldoende vloeistof om overal het waswater eraf te spoelen en te vervangen door ontsmettingsvloeistof zodat je werkzame stof op de kist hebt. Dat is natuurlijk het belangrijkste: werkzame stof op het hout.”
Recirculatieproces
Hoelang is die werkzame stof actief op de pootgoedkisten? “Het ligt er natuurlijk aan wat daarna met de kist gedaan wordt, maar normaal gesproken worden de kisten daarna opgeslagen. Zolang de kist vochtig is, is de stof werkzaam. Menno Florades, Halamiet-D zijn toegelaten voor pootgoedkisten. In een recirculatieproces van wassen en ontsmetten in één werkgang blijkt dat deze twee middelen een hele goede stamtijd hebben. Ze gaan eigenlijk geen reactie aan met het organisch materiaal, maar ze pakken daadwerkelijk de schimmels en bacterien aan. Daar heeft Mechatec de afgelopen jaren ontzettend veel onderzoekswerk in gestopt om dat te testen, want dat houdt in dat het middelgebruik sterk omlaag gaat en daar wordt de klant altijd blij van. Want het wordt goedkoper en eenvoudiger te benutten zonder allerlei pomp- en regelsystemen. De dosering en de controle is bij deze machine geheel geautomatiseerd. Als er een tekort of overschrijding is van werkzame stof, dan stopt de machine automatisch. Dat was bij De Kubbe ook een vereiste, omdat ze werken met een track & trace-systeem. Als er iets gebeurt, dan gelijk stoppen. Het moet 100 procent goed zijn. Daarnaast zit er nog een extra controlesysteem op deze machine: constateert één van de twee een fout dan stopt hij gelijk.”
Lat hoog leggen
Dat extra controlesysteem was geen directe eis van Dick van Tilburg, maar kwam uit de hoge hoed van Petter zijn leverancier. “We leggen de lat hoog, maar minder kan niet. De sector en de telers verdienen het allerbeste. Tot nu toe hebben alle bedrijven – en dat zijn er een handvol – die met bruin- of ringrot te maken hebben gehad en door onze machines zijn behandelt met succes het reinigingsproces ondergaan. Dit is soms een heel gedoe, want het moet samen met de NVWA, maar als de kisten door ons zijn ontsmet en gewassen kunnen ze stuk voor stuk toch pootgoed blijven telen.”
Reinheid steeds belangrijker
De reacties op de open dag zijn – ook bij de andere bedrijven die meewerken aan de dag – duidelijk: reinheid bij pootgoed heeft een hoge prioriteit: “Het is zeer geslaagde open dag voor ons bedrijf”, vertelt Petter. “Men is zich weer extra bewust en dat is het allerbelangrijkste. We zijn met zijn allen: machinefabrikant, teler en organisaties er omheen het erover eens dat reinheid over de hele linie heel belangrijk is. Iedereen die ik hier gesproken heb, zegt: dit is waar we naartoe moeten. Als we in Nederland onder de bruin- of ringrot komen te zitten, dan is er een hele sector die niet blij wordt. Een groot financieel deel van de akkerbouw zou dan ten onder gaan en dat zou doodzonde zijn. We hebben hier hele goede grond, de pootgoedtelers hebben het telen erg goed in de vingers. Laat het dan alsjeblieft niet misgaan bij de kisten.”
Wilt u meer informatie over de kistenwasser? Laat u informeren door Mechatec.