Door het wegvallen van de kiemremmer Chloor IPC pleit de LTO vakgroep Akkerbouw samen met VAVI (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) en NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie) in BO Akkerbouw-verband voor een tijdelijke maximale residulimiet (MRL) bij zowel het ministerie van LNV als de EU.
Zorgen zijn gegrond
De zorgen om de relatief lage MRL, die bij het verbod gesteld is, zijn gegrond. De kiemremmer heeft de neiging zich vast te zetten in het beton en de keerwanden van de bewaarloodsen, evenals in transportbanden en komt daarbij weer langzaam vrij in nieuwe bewaarpartijen. Het is daarom noodzakelijk een realistische MRL voor een gedegen overgangstermijn te bepalen. LTO Akkerbouw zet zich dan ook in ketenverband in voor een realistische MRL. Medio maart wordt hierover vanuit Brussel duidelijkheid verwacht.
Kosten delen
LTO Akkerbouw pleit er daarnaast voor dat extra gemaakte kosten door het wegvallen van Chloor IPC worden gedeeld met de verwerkende industrie. De insteek is minimaal 3 cent erbij voor de contracten van bewaaraardappelen.
Het gebruik van de kiemremmer is niet langer wenselijk, zodat er geen zorgen om de MRL zijn in het post CIPC-tijdperk. Een beter streven is de bewaarloodsen kiemremmervrij krijgen. Er wordt gewerkt aan een praktisch reinigingsprotocol, waarbij wordt gekeken naar dry-cleaningmethoden en de mogelijkheid om deze als teler zelf uit te voeren. Het advies hierover wordt medio maart verwacht.
Verbod vanaf oktober 2020
Verder wordt er gewerkt aan een voorlichtingsproject om telers eenduidig en optimaal te kunnen adviseren ten aanzien van de alternatieven. De kiemremmer die al in lengte van jaren wordt toegepast om de bewaring van aardappelen te verbeteren wordt vanaf oktober verboden in EU-verband. Het verbod is het gevolg van een wetenschappelijke studie en daarop gebaseerd rapport van de EFSA dat stelt dat het middel toxischer is dan eerder werd aangenomen.
Bron: ZLTO