Zelfs maanden na de oogst steken er in sommige bewaarplaatsen nog problemen de kop op met rot. Vaak gaat het om partijen waar de teler dat niet had verwacht. Uit alle delen van het land hoor je dan ook dezelfde adviezen, aldus Aviko: blijf ventileren tot ze droog zijn en ga minstens drie keer per week de hoop op.
Een rondje langs de buitendienst van Aviko Potato leert dat de meeste partijen aardappelen onder controle zijn. Tegelijkertijd is de conclusie dat in vrijwel elke partij wel een rotje voorkomt en dat permanente waakzaamheid geboden is. De problemen zijn het grootst in het westen. “Ik kom regelmatig telers tegen die de bewaarcomputer weer op ‘drogen’ hebben gezet” vertelt Jan-Willem de Weert van buitendienst Zuidwest.
Hij ziet dat veel telers alle zeilen moeten bijzetten om hun partijen onder controle te houden. “Er zijn al heel veel draaiuren gemaakt en heel veel liters gas en diesel verstookt. En toch zijn er ook nog wekelijks partijen die door de wasserij moeten.” De Weert ziet ook dat er relatief veel problemen optreden in partijen uit de randen van de wateroverlast gebieden. “In de kerngebieden van de neerslag is men er vanaf het begin scherp op geweest. Daar was vaak ook al rot in het veld geconstateerd. Maar aan de randen zijn telers soms weken na het inschuren nog verrast door knollen die gingen rotten nadat ze langere tijd verstikt in de rug hadden gezeten.”
Situatie in Noord Holland
Corné Rommens van buitendienst Noord-Holland kan Jan-Willems verhaal bijna letterlijk kopiëren. Net als de Weert ziet hij de meeste problemen met rot in Agria. “Andere rassen hebben ook wel last van rot, maar Agria’s steken elkaar meer aan, het gaat sneller door de hoop. Het was ook frappant dat problemen soms pas twee tot drie weken na het inschuren zichtbaar werden. Die aardappelen hebben soms weken nat gelegen maar gaan pas rotten in de bewaring. En krijg het dan maar eens onder controle.” Beide westelijke buitendienstmedewerkers zien de Victoria’s het mooist in de bewaring liggen en ook de Innovators kampen met relatief weinig problemen.
Mooi in de schuur
Ook meer naar het Oosten van het land is het opletten geblazen. “Wij hebben natuurlijk veel minder neerslag gehad tijdens de oogst”, vertelt Chris van de Boogaart van regio Zuidoost. “En gemiddeld liggen de aardappels mooi in de schuur maar ook in mijn gebied kom ik verrassingen tegen. Dan ziet een teler ineens water in de kanalen staan. Dus ook hier moet men de aandacht er goed bijhouden.”
Dat wordt bevestigd door Wim van Buggenum die de kern van zijn werkgebied nog iets zuidelijker heeft liggen. “Vergeleken met de collega’s in het westen zien wij hier relatief weinig problemen. Maar ook in onze regio is het een hele kunst om de partijen droog te houden. De omstandigheden zijn vaak niet optimaal om te ventileren.” Geert-Jan Smegen van buitendienst Noordoost schetst een vergelijkbaar beeld. “Over het algemeen liggen de aardappels er netjes bij. Maar voor de telers is het een lastig seizoen met weinig drooguren.”
Ook groen
Edwin Schrotenboer tenslotte, die actief is in de NOP, op de Veluwe en in de Achterhoek, ziet naast probleempjes met rot ook af en toe partijen met problematisch groen. “Sommige van die partijen moeten zelfs door de wasserij en dan is er vervolgens veel uitval. In een jaar met slechte prijzen zoals nu, is dat extra zuur.” Ook ziet hij verschillen tussen gebieden: “In de zandregio’s is de ontwatering vaak wat minder en liggen er meer aardappelen in geïmproviseerde bewaarplaatsen. Dat zie je terug in de bakcijfers.”
Bron: Aviko