Het is leuk om in de AkkerbouwActueel online-krant te staan, over ons eigen bedrijf. Want misschien kent u Groen Agro Control niet. En dat terwijl we al vijfentwintig jaar bestaan. Een jubileum jaar, maar of het van een feestje komt weten we even niet zo zeker vanwege Corona.
Groen Agro Control
Drie jaar geleden kwam er een nieuwe loot aan de inmiddels al stevige stam van Groen Agro Control. De sectoren akkerbouw en grasland kwamen erbij. We bieden grondonderzoek voor de Fosfaatdifferentiatie en de Derogatie. In diverse pakketten, van uitgebreid tot de heel specifieke AB0 pakketten. Die beperken zich tot het meten van uitsluitend Pw. Dat is handig voor percelen die nog vier jaar vooruit willen met een recent gemeten Pw waarde. Het aanmelden wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt. Via de website zonder inloggen, gewoon de percelen opgeven die gemeten moeten worden. Wel vragen we telers om de Delft Research Group te machtigen via MijnRVO. Vooral de kleine onderzoekspakketten zijn op dit moment populair, men wil graag de recente fosfaatgehaltes vaststellen.
Voor uitgebreidere onderzoeken kunt u vanzelfsprekend ook terecht. Ons meest uitgebreide onderzoek is het AB6 pakket. Als u even een kijkje neemt in het overzicht ziet u de mogelijkheden van onze grondonderzoeken.
Onderzoekspakketten bouwland
Voor bouwland heeft Groen Agro Control de volgende onderzoekspakketten:
AB0 : Pw
AB1: Pw, P-Al, P-CaCl2 en Ntotaal, NLV (derogatie)
AB2: is het standaard pakket: Ntotaal, NLV, fosfaat (Pw, P-Al, P-CaCl2), kalium, magnesium, natrium, zwavel, pH, o.s. en organisch koolstof
AB3 is het standaard pakket plus de sporenelementen: zink , mangaan, koper, boor, ijzer en molybdeen
AB5 is het standaardpakket plus de cation exchange capacity (CEC)
AB6 is het standaard pakket plus sporenelementen en CEC.
Onderzoekspakketten grasland
Voor grasland heeft Groen Agro Control:
AG0: Pw, P-Al, P-CaCl2
AG1: Pw, P-Al, P-CaCl2 en Ntotaal, NLV
AG2 is het standaard onderzoekspakket voor grasland en houdt in Ntotaal, NLV, fosfaat (P-Al, P-CaCl2) kalium, magnesium, natrium, zwavel, pH, o.s.
AG3 is het standaard onderzoeks pakket plus de sporenelementen zink , mangaan, koper, boor, ijzer, molybdeen en kobalt
Bekijk hier onze grondonderzoeken en meldt u aan!
Adviezen
Alle uitslagen komen met een bemestingsadvies. Deze komen uit de adviesbases die opgesteld zijn na zeer deskundig en uitgebreid onderzoek op alle grondsoorten van Nederland. Dat zijn onderzoeksresultaten die wij, hier in Nederland, nog steeds een warm hart toedragen en die up to date worden gehouden. Althans, daar dringen we bij die instanties op aan, want actuele adviezen zijn goed voor de sector. Wij maken ons hard voor openbaar onderzoek en proberen deze overtuiging op bijeenkomsten en fora achter te laten. Houd die openbare kennis op orde, dat komt de akkerbouwsector en de vollegrondsgroenteteelt en de veehouderij ten goede.
Hoe groot is uw organische stof afbraak precies?
Op het analyserapport staat vermeld de jaarlijkse hoeveelheid organische stof die op dat perceel afbreekt. Daar staat een link naar de rekentool op onze website. Op die manier komt de teler te weten wat hij minimaal moet doen om het organische stof gehalte op peil te houden. We geven hier een voorbeeld hoe dit werkt.
In deze grafiek staat de organische stof afbraak van een perceel jonge zeeklei met een organische stofgehalte van 1.9 %. De afbraak is berekend en bedraagt 1900 kg organische stof per jaar. In twintig jaar tijd zakt het gehalte in dit voorbeeld naar 1,25 %. Met de rekentool komt de teler te weten welk bouwplan of welke groenbemesters nodig zijn om deze afbraak te stopen. Of, en dat is wellicht nog belangrijker, hoe zet hij dit om in opbouw van het organische stof gehalte. Ga naar de rekentool Organische stof.
Veel neerslag en de rol van de bodembiologie
Aansluitend op het meten van het organische stof gehalte komen metingen van de bodembiologie aan de orde. Nu de vele neerslag van de afgelopen periode en het uitblijven van vorst heeft geleid tot een slechte bodemstructuur is het weer tijd om stil te staan bij de rol van het bodemleven op de bodemstructuur. Onderzoekers stellen dat hoe meer micro-organismen aanwezig zijn hoe beter de bodem structuur is. Laten we ons toespitsen op de rol van de bodembiologie op de bodemstructuur. In diverse studies wordt de positieve werking van het bodemleven op de aggregaat stabiliteit aangetoond. Hierdoor wordt de grond kruimeliger. Met name de slijmstoffen van bacteriën kitten bodemdeeltjes aan elkaar tot aggregaten. De poriën die hierdoor ontstaan zijn van belang voor de zuurstofvoorziening en de water aan- en afvoer van de bodem. Aggregaten zijn kleine bodemdeeltjes aan elkaar geplakt tot grotere kruimels, door slijm van schimmels, bacteriën, wortels en regenwormen, omgeven door een netwerk van schimmeldraden. Aggregaten vallen voortdurend uit elkaar door bijvoorbeeld ploegen en regen. Instandhouding van de bodemstructuur vereist biologische activiteit. Wilt u meer weten over onze bodembiologische metingen? De hotwater extarctable carbon (HWC) is een van de metingen die we uitvoeren op dit terrein. De HWC geeft een beeld van het totale microbiologische bodemleven. Probeert u het organische stofgehalte te verhogen? In dat geval is het lastig om deze toename te meten, het gaat vaak om tienden van procenten. We zien dan al wel, vooruitlopend op het stijgen van het organische stofgehalte, een stijging van de HWC. Probeer het gerust eens uit wat de HWC op uw percelen is. U kunt een proef met bodembiologische metingen ook als studieclub aanvragen.
Nmineraal onderzoek
Als het gaat om goed bemesten en het echte vakmanschap raad ik iedereen aan om in het vroege voorjaar, tot en met maart, de stikstof voorraad van de bodem te bepalen. Dat heet het N mineraal onderzoek. De resultaten van het Nmineraalonderzoek en de bemestingsadviezen voor hoogproductieve gewassen zijn zo opgesteld dat ze inzicht geven in de bemestingsstrategie. En goede opbrengsten natuurlijk. Onze uitslagen komen met bemestingsadviezen die rekening houden met gegeven mestgiften, voorvruchten, nalevering en uit groenbemesters en de stikstofbehoefte van het gewas. Het gaat zover dat we zelfs op ras adviseren. Jammer genoeg constateren we dat er minder belangstelling is en dat telers veel meer over gegaan zijn op het bemesten volgens stikstof gebruiksnormen. En dat zou de finetuning kunnen missen. Bemesten op grond van drone of satelietbeelden lijkt toch moeilijker dan men hoopte. Met het meten van gehaltes en het nauwkeurig berekenen van de stikstofgiften worden de puntjes op de i van precisiebemesting gezet.
Chloorprofam in aardappelen uit de bewaarschuur
In onze nieuwsbrief meldden we onlangs dat telers nu goede informatie van hun bewaarschuur kunnen krijgen door aardappelen te meten die er nu zijn opgeslagen. De schuur kan een besmettingsbron zijn, ook wanneer er al geruime tijd geen chloorprofam meer gebruikt is. Diverse telers brachten aardappelmonsters uit diverse cellen van de bewaarschuur. Het doel is om te weten of reinigen noodzakelijk is. Zo zag een van de telers dat aardappelen uit cellen met nieuwe ventilatoren geen chloorprofam bevatten en dat in aardappelen uit cellen met nog oude ventilatoren wel. Net als bij de onderzoeken naar chloorprofam in aardappelen en uien komen er vaker aanvragen bij ons binnen naar residuonderzoeken in akkerbouwgewassen. Gelukkig is het overgrote deel van de gewassen residu vrij. Metingen gaan toenemen, de tendens is dat de maatschappij hier steeds meer op let.
MIT Vouchers
We willen telers er op wijzen dat zij alleen of met een groep onderzoek bij ons, of met ons, kunnen uitvoeren. Daartoe heeft de overheid voor het midden- en klein bedrijf een subsidieregeling in de vorm van MIT vouchers. De voucher is een van de instrumenten van de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). De voucher is een waardebon waarmee een mkb-ondernemer een kennisvraag kan laten beantwoorden door een kennisinstelling. In totaal vertegenwoordigt de voucher een waarde van € 3.750,-. Dezelfde investering wordt verwacht van de aanvrager. Groen Agro Control is zo’n kennisinstelling. De overheid heeft onder andere deze regeling in het leven geroepen om het innoverend vermogen van het Nederlandse mkb te bevorderen. Heeft u interesse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!
Agro Expertisebureau
Een andere tak van ons bedrijf is het Agro Expertise bureau. Komt u ooit in aanraking met een schadegeval dan ondersteunen experts op het gebied van glastuinbouwgewassen, vollegrondsgroenteteeltgewassen of van de veehouderij u.
Sponsoring van bloeiende akkerranden
De consument waardeert de aandacht van de akkerbouwer en de veehouder voor de omgeving waarin hij produceert. Zoals het aanleggen van akkerranden voor natuurlijke plaagbestrijding. Als hij uitlegt dat zweefvliegen helpen met de bestrijding van luizenplagen in gewassen en dat hij om die reden akkerranden aanlegt stijgt de waardering. Omdat de kosten voor de aanleg van akkerranden hoger zijn dan het financieel voor de teler opbrengt sponsort Groen Agro Control bloeiende akkerranden. Groen Agro Control doneert één euro per grondmonster aan het agrarisch natuurbeheer van het collectief naar uw keuze.
Meer informatie
Mocht u geïnteresseerd zijn in grondonderzoek, residuonderzoek of onze nieuwsbrief, dan kunt u hier u aanmelden of meer informatie vinden. U kunt natuurlijk ook meer informatie aanvragen door een mail te sturen naar J.deGeus@agrocontrol.nl, of door ons te bellen 015 257 2511. Groen Agro Control, Distributieweg 1, 2645 EG Delfgauw.