Op 17 januari 2017 wordt de tweede landelijke pootaardappeldag gehouden. Na het succes van de eerste editie zijn de initiatiefnemers direct begonnen met de voorbereiding voor de volgende. Ook deze keer worden de pootgoedtelers door Delphy – dat de dag samen met LTO Noord, ZLTO en Proefboerderij Rusthoeve organiseert – uitgenodigd in theater ’t Voorhuys te Emmeloord. Het thema is: ‘Kwaliteit van Pootgoed: hoe houden we de voorsprong vast’.
Bewaring
Komende weken blikken we met Delphy-adviseurs Laurens Persoon en Paul Hooijman vooruit op de drie hoofdonderwerpen van de pootaardappeldag: Bewaring, Pootsystemen & Water, grond en mineralen. Deze week geeft adviseur Laurens Persoon toelichting op het onderwerp bewaring. Een thema dat door de telers zelf is aangedragen en dat is volgens Persoon niet zo vreemd: “Het bewaarproces heeft grote invloed op het knolaantal. Daarnaast is bewaring een belangrijke factor in de te leveren kwaliteit.”
Zilverschurft
Zilverschurft is de laatste jaren een groeiend probleem voor pootgoedtelers. Uitbreiding wordt voorkomen door goed te drogen, maar ook een chemische behandeling helpt tegen uitbreiding. Echter sinds vorig jaar is de regelgeving op dat vlak behoorlijk aangescherpt, hierdoor zijn een aantal telers gestopt met behandelen. Het drogen is daarom nog belangrijker geworden.”
Nieuwe ontwikkeling
Normaal gesproken drogen telers altijd met buitenlucht. De buitenluchtcondities bepalen het drogende effect. Heeft het een hoge of juiste lage RV? Is het een warme of koude lucht?
Condens drogen is een nieuwe methode die ervoor zorgt dat je ook kunt drogen als de buitenluchtcondities niet ideaal zijn: “We hebben bij de pootaardappelacademie de afgelopen jaren proeven gedaan met condens drogen. Hieruit bleek dat je onder moeilijke omstandigheden veel sneller kunt drogen. Die bevindingen hebben erin geresulteerd dat telers allemaal aangegeven hebben hiermee verder te willen gaan.”
Condensvorming
Dit jaar viel de nattigheid tijdens de oogst mee, maar dit seizoen zijn er weer andere aandachtspunten: “Wat nu een aandachtspunt is, is condensvorming. Niet te verwarren met het condens drogen. Condensvorming komt door grote temperatuurverschillen. Condens is een vochtlaag die een uitbreiding van zilverschurft en extra kieming kan veroorzaken. Vooral oudere schuren hebben vaak meer last van condensvorming. In nieuwere bewaarloodsen is dankzij goede isolatie de temperatuur constanter te houden.”
Uit onderzoek van de pootaardappelacademie is gebleken dat tot aan december er vier procent bewaarverlies is ontstaan met condens droging. “Je moet kritisch met je ventilatie omgaan en om te voorkomen dat het te hard uitdroogt. Je kan wel blijven blazen en drogen, maar dat kost je ook kilo’s. Het is zaak om bewaarverliezen door indroging te beperken, maar productkwaliteit staat voorop”
Conclusies
De telers van de pootaardappelacademie groep bewaring hebben de resultaten naast elkaar gelegd en besproken, de highlights zullen ook tijdens de pootaardappeldag gepresenteerd worden: “Vorig jaar hebben we een periode gehad dat het erg moeilijk te drogen was met buitenlucht, maar dat je wel vocht kon afvoeren met condens drogen.”
Persoon verwacht dat komende jaren het fenomeen condens drogen zich verder zal uitbreiden, al zal dat ook sterk afhangen van de jaareffecten: “Condens drogen is een interessante ontwikkeling. Het is een systeem dat met name in de moeilijke jaren een plus geeft. In teeltjaren waarin goed gedroogd kan worden, heeft het een stuk minder meerwaarde. Als je met de buitenomstandigheden niet uit de voeten kan, dan heb je dankzij condens drogen meer grip op de zaak.”