Akkerbouwer Rogier Custers is ervan overtuigd dat condens drogen de toekomst is als het gaat om langdurige bewaring van (biologische) uien. De opkomst tijdens de afgelopen vrijdag gehouden open dag en de deelnemers aan de rondleiding onderstrepen deze stelling. De techniek is gebaseerd op het drogen van het bewaarproduct zonder beïnvloed te worden door de buitenlucht.
Veel (biologische) uientelers zijn bezig met of denken na over het toepassen van condens drogen. Custers twijfelde geen moment toen er een nieuwe bewaarloods gerealiseerd werd: “Wij denken dat dit kwalitatief de beste manier is om uien te drogen.” Er zijn verschillende redenen om wel of niet voor condens drogen te kiezen. Voor Custers is het vooral een stukje zekerheid en waarborging van kwaliteit. “We zijn één van de eerste die hiermee beginnen, maar we werken met hele dure producten. Alles is biologisch en willen gewoon niks aan het toeval overlaten zodra de producten in de schuur worden opgeslagen.”
Rogier Custers (tweede van links): “We zijn één van de eerste die hiermee beginnen, maar we werken met hele dure producten”
“Temperatuur en luchtvochtigheid haarfijn regelen”
Het is nieuw en vergt een flinke investering, maar volgens Custers mag dat geen belemmering vormen. “Of deze investering zichzelf terugverdient dat kan ik pas over tien jaar zeggen, maar op dit moment is dit voor mij het beste systeem. We kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid haarfijn regelen. Ook hebben we minder last van ziektedruk. Als de uien goed de schuur ingaan, dan weet ik ook zeker dat ze er goed uitkomen. Met name in de biologische teelt is het belangrijk dat je kan leveren als er import komt en dat lukt met dit systeem prima omdat een lange bewaarcyclus geen probleem is.”
Zelfvoorzienend
De bewaarloods heeft een totale capaciteit van ongeveer vijfduizend kisten, drieduizend daarvan wordt gedroogd middels condens drogen. De overige tweeduizend via mechanische koelsystemen. Custers gebruikt het systeem om zelfvoorzienend te zijn. “Dit is de tweede koelcel die ik gebouwd heb. Die was eerst te groot, maar na een paar jaar alweer te klein. Dat geldt voor deze schuur ook: nu hebben we nog wat ruimte over, maar ook deze zal weer snel te klein zijn verwacht ik”, aldus Custers met een knipoog.
ENGIE-senior projectleider Marcel Bennink: “De kwaliteit van het product dat wordt afgeleverd is een stuk constanter en dat is met de steeds langer worden bewaarcyclus erg belangrijk”
Marcel Bennink (ENGIE): “Onafhankelijk van buitenluchtcondities drogen”
Senior projectmanager Marcel Bennink van ENGIE realiseerde de condens drooginstallatie bij Custers. Ook hij bespeurt een groeiende interesse voor het systeem. Zowel bij biologische als gangbare aardappel- en uientelers: “Een biologische teler moet naar nul graden koelen, dus die moeten haast wel. Maar ook veel conventionele telers – die naar vier graden willen – gebruiken dit systeem als extra bovenop de bestaande mechanische koeling om ook te kunnen drogen.” Dat gebeurt onafhankelijk van de condities van de buitenlucht. “Als het te vochtig is, dan heb je geen drogende lucht, maar breng je alleen maar vocht naar binnen. Ook zorgt condens drogen ervoor dat er geen gaskachels nodig zijn. En met de huidige discussies rondom gas is dat voor veel mensen ook een reden om over te stappen op dit systeem. Elke kilogram gas breng je door verbranding 1,6 kilogram vocht in de lucht, dus het schrappen van de gaskachels levert veel voordeel op. Daarnaast kan er gedroogd worden op elke temperatuur. De kwaliteit van het product dat wordt afgeleverd is een stuk constanter en dat is met de steeds langer wordende bewaarcyclus erg belangrijk.
Flexibiliteit
Het draait allemaal om de hoeveelheid vocht die afgevoerd moet worden. Bennink: “Voor een teler als Custers is het heel belangrijk om flexibel te zijn. De vraag van de gebruiker bepaalt wat er nodig is. Als een teler tweedejaars plantuien heeft die vroeg geoogst worden, dan zit daar veel meer vocht in dan latere rassen. Dat geldt ook voor biologische uien, die ook vaak vroeg geoogst worden om te voorkomen dat de meeldauw erin valt. Dan moet je meer vocht afvoeren en heb je een systeem nodig die dat kan. Dat bepaalt de capaciteit. Bovendien kan hiermee het product op temperatuur gehouden worden. De kou- en warmteregeling is heel belangrijk in dat proces. Custers kan dat zelf inregelen en heeft er eigenlijk geen omkijken naar, dat gaat vanzelf.”