Elk seizoen is het weer de uitdaging; je hebt je best gedaan de aardappeloogst als kwaliteitsproduct in te schuren en wilt deze kwaliteit, met zo min mogelijk bewaarverliezen, na maanden ook weer afleveren bij je afnemer. Dit vraagt kennis, vakmanschap en ervaring over het totale bewaarproces. Omnivent is van mening dat hier nog een kwaliteitsslag is te maken en is daarom een aantal jaren geleden gestart met een bewaargroep.
Nik Grubben, hoofd Research & Development van Omnivent en tevens gepromoveerd op bewaaromstandigheden in bulkbewaringen, is begeleider van deze groep aardappeltelers. Hoe ervaart hij deze samenwerking met klanten?
Uiterste uit de bewaring halen
De groep, waarmee Grubben aan de gang is, allemaal telers met een bulkbewaring en uitgerust met Omnivents’ OmniCuro bewaarcomputer. Met deze computer kunnen uiteraard de meest optimale bewaringcondities automatisch zijn gecreëerd en in stand gehouden. Gebruikers kunnen echter ook wat meer sturen en de computer zelf de juiste instellingen laten kiezen door het beantwoorden van een paar vragen. Grubben: “Wat de bewaargroep bindt is dat alle deelnemers optimaal willen bewaren en het uiterste uit hun bewaring willen halen. Kennis en ervaringen zijn actief in de groep gedeeld en mede daardoor zijn ze in staat op een efficiënte manier hun bewaarverliezen te beperken.
Wij als Omnivent leveren aanvullende expertise en krijgen daar een hoop data en praktijkervaring voor terug. Zonder deze kennis kunnen wij niet blijven verbeteren.” Omnivent gebruikt de kennis zowel ter verbetering van de huidige systemen als ook voor de doorontwikkeling van nieuwe producten; producten om nog efficiënter te kunnen bewaren. “Hoe meer we meten, hoe meer we weten. Zo kunnen we bij bulk- en kistenbewaringen steeds nauwkeuriger per kanaal of per kist de ideale omstandigheden creëren”, aldus Grubben.
Inzicht in bewaarverliezen
Een van de belangrijkste aspecten tijdens de bewaring is het beperken van de gewichtsverliezen. De grote meerwaarde voor de bewaargroep is de inzet van een digitale weegschaal, de Omniscale, waarmee deze verliezen inzichtelijk zijn gemaakt. Deze is bij elke deelnemer in een weegkist midden in de bulk geplaatst, meet elke gewichtsverandering en is verbonden met de OmniCuro automatisering. Ook kan in de kist een CO2 of RV sensor geïnstalleerd zijn om de CO2-concentratie en relatieve luchtvochtigheid midden in de bulk te meten. Grubben: “Een zeer gebruiksvriendelijke interface maakt het mogelijk om alle data met duidelijke grafische weergaves op ieder device (telefoon, computer, tablet, red.) te controleren.
In groepsverband kennis vergaren
Om actief kennis en ervaringen te delen komt de bewaargroep zo’n drie keer per jaar bij elkaar. In het begin waren dat vooral bijeenkomsten over de theorie. Tegenwoordig wordt de theorie ook aan de praktijk gekoppeld om te leren over de uitwerkingen van de verschillende bewaarstrategieën. Grubben: “Iedere deelnemer heeft namelijk eigen bewaarstrategie en bepaalt zelf welke adviezen en opgedane kennis hij inzet. Aan het eind kijken we met elkaar ook hoe efficiënt het bewaarseizoen in financieel opzicht heeft uitgepakt.”
Bewaargroep uitbreiden naar pootaardappelen en uien
De huidige bewaargroep beperkt zich tot de bulkbewaring van fritesaardappelen. Grubben: “De bewaarstrategie voor deze teelt heeft natuurlijk een hele andere basis als bijvoorbeeld voor pootaardappelen of uien. Het zou mooi zijn om in de toekomst ook voor déze teelten specifieke bewaargroepen op te richten. Geïnteresseerden mogen zich alvast bij mij melden.”
“Eerder beter en gerichter bewaarproces bijsturen”
Leonard Kempenaar is sinds vijf jaar een enthousiast deelnemer aan de bewaargroep van Omnivent. Kempenaar heeft een akkerbouwbedrijf in Zeewolde met in totaal dertig hectare Innovators en Agria’s in het bouwplan. Beide rassen worden op het eigen bedrijf ingeschuurd. “Het meten van data in en rond het product wordt in mijn ogen steeds belangrijker. Ik heb bijvoorbeeld beter zicht op hoe de aardappelen onderin de hoop ‘verslijten’ en hoe het, met alle huidige beperkingen rondom kiemremming, staat met de kiemrust in de box. Met de meetdata kan ik eerder, beter en gerichter het bewaarproces bijsturen op het moment dat ik dat nodig acht”, aldus Kempenaar.
Meer informatie
Meer informatie over hoogwaardige bewaartechnieken? Kijk op www.omnivent.nl