Maatschap Buth-Pons realiseerde begin dit jaar zijn eigen bewaarplaats. In de Akkerbouwkrant van april namen we al een kijkje bij de realisatie van deze bewaarschuur bij Maatschap Buth-Pons in Sommelsdijk. In mei dit jaar werd de bouw afgerond en vorige maand kon initiatiefnemer Jacob-Jan Buth het eerste product in bewaring nemen. De verwachtingen die de Zuid-Hollander vooraf had van het bouwproject, zijn helemaal uitgekomen: “De schuur voldoet aan alle plannen die we hiermee hadden, dus we zijn zeer tevreden.”
Bij de bouw is een schuur gerealiseerd waarin zes kisten hoog gestapeld kunnen worden over de gehele breedte van de schuur. Naast meer capaciteit, minder rijhandeling en een kostenbesparing in de bouw zorgt dit ook voor een optimale luchtverdeling in de bewaarcel, zo redeneerde de 27-jarige akkerbouwer. “In de praktijk betaalt zich dat nu al uit. Het scheelt ontzettend veel tijd, omdat ik niet steeds hoef te variëren in stapelhoogte.”
Lees verder onder afbeelding
Optimale luchtcirculatie
De bewaarschuur heeft afmetingen van veertig bij 22,5 meter. Tussen de oude en nieuwe schuur liet Buth een tien meter brede overkapping bouwen en een overstek van zeven meter aan de voorkant. In overleg met Tolsma bewaartechniek en daarna ook met bouwbedrijf Jos Vrolijk werd de cel-indeling bepaald. Belangrijkste bouwtechnische punt was het bepalen van de goothoogte aan de achterzijde. “Omdat we daar voldoende beluchtingsruimte nodig hebben om de luchtcirculatie naar de drukkamer soepel te laten verlopen is daar lang over gesproken. Aan de voorkant heb je daar geen last van, want vanwege de overstek is de nok ook verlegd. De manier waarop het nu is uitgevoerd werkt perfect. De luchtcirculatie is goed. Gecombineerd met de mechanische koeling en strakke afwerking komt het bewaarproces alleen maar ten goede.”
“Ik kan nu zelf het ideale verkoopmoment bepalen”
Verkoopmoment
De keuze voor kistenbewaring ten opzichte van bulk is ook een heel bewuste geweest. Buth plukt daar nu al de vruchten van: “Als ik een los gestorte uienbewaring openmaak ben ik eigenlijk verplicht om binnen een maand/anderhalve maand te verkopen omdat de luchtverdeling daarna gewoon niet meer optimaal is. Nu kan ik zelf het ideale verkoopmoment bepalen, aan de hand van vraag en aanbod.”
Capaciteit
Als eerste oogstproduct van het seizoen 2017 werd er 660 ton zaaiuien van het ras Hypark (gele zaaiuien) en Romy (rode zaaiuien) in de cel geplaatst. De mogelijkheid om zelf te kunnen bepalen wanneer iets geoogst wordt en in bewaring gaat was een belangrijke reden om afscheid te nemen van de externe bewaarplaatsen en op het eigen erf een schuur te bouwen: “Natuurlijk heeft het drogen in de cel ook nadelen, voornamelijk qua kosten, maar dat weegt niet op tegen de toegenomen flexibiliteit. Wij hebben nu de zekerheid van een goed bewaarproduct tot aan het einde van het bewaarseizoen. Alleen al om die reden zijn we hier heel blij met deze schuur. De voordelen van een eigen bewaarplaats zullen naar mijn mening in de toekomst alleen nog maar meer worden.”