Na jaren onderzoek is het BASF gelukt om officieel toelating te krijgen voor het introduceren van een nieuwe kiemrustverlenger in Nederland. Dit groeiseizoen wordt het product genaamd 1,4SIGHT voor het eerst ingezet bij aardappeltelers. Johan van Nieuwenhuizen uit Middenmeer is één van de pioniers die dit nieuwe product wel aandurfde en dat lijkt heel goed uit te pakken voor de Noord-Hollander: “Ik heb totaal geen last van schilbrand. De aardappel ligt echt in rust. Daarnaast kan ik goed zien dat er veel minder drukplekken zijn.”
Natuurlijk product
In de Verenigde Staten is 1,4SIGHT al jarenlang hét alternatief voor Chloorprofam. De toelating in Nederland duurde een stuk langer, omdat het Europese toelatingsbeleid voor gewasbescherming veel strenger is. BASF-productmanager Henco Bouma: “We moesten kunnen bewijzen dat het product honderd procent veilig is. Dat is nu gelukkig gelukt.” Volgens Bouma zorgt 1,4SIGHT voor een natuurlijke verlenging van het kiemproces: “Het is een stof die van nature ook al in de knol voorkomt. Je brengt het aan in gasvorm en doet de schuur dan twee dagen dicht. Dan trekt het in de knol en heel langzaam lekt het dan als het ware weer uit die knol. Het geeft het weer af aan de omgeving. Na vijf à zes weken zal je de partij opnieuw moeten behandelen.”
Voor Van Nieuwenhuizen gaf dit kenmerk de doorslag om te stoppen met traditionele kiemremmingsmiddelen, die vrijwel allemaal op basis van chloorprofam werken: “Dit is een product met het planteigen hormoon; dus geen toegevoegde chemicaliën. Daar ben ik een groot voorstander van.”
Topkwaliteit afleveren
Van Nieuwenhuizen heeft ervoor gekozen om op de Noord-Hollandse kleigronden het ras Innovator te telen. Extra kiemrust is bij dit ras cruciaal: “Het is een vroeg ras. De verwerkende industrie wil de Innovator pas laat hebben. Het is voor onze inkomsten heel belangrijk om zo lang mogelijk de kwaliteit van het product dat in bewaring ligt te behouden. Blijkbaar is dit product in Amerika al vijftien jaar toegelaten. Toen ik die bakcijfers zag was ik overtuigd: ik kan nu zonder risico een heel vroeg ras tot medio juni bewaren en toch topkwaliteit afleveren.”
Bovendien heeft Van Nieuwenhuizen een aantal jaren te maken gehad met schildbrand na een CIPC-behandeling. “Twee jaar terug heb ik ervaren hoe het is om een afkeuring vanwege schilbrand mee te maken. En geloof me: dat wil je niet. Zo lang bewaren en dan een afkeuring. Iedere aardappelteler maakt dat waarschijnlijk wel een keer mee, maar ik wil dat risico zoveel mogelijk uitsluiten. Dat kan dankzij 1,4SIGHT nu gelukkig ook.”
Sterke reductie bewaarverliezen
BASF communiceerde niet rechtstreeks met de telers over de komst van het kiemremmingsmiddel, maar aardappelspecialisten en adviseurs praten er sinds de Europese toelating in de zomer 2015 geregeld over met elkaar. Het was tijdens één van die gesprekken dat Van Nieuwenhuizen voor het eerst hoorde over ‘het veilige alternatief voor chloorprofam-producten’: “Ik ben heel geïnteresseerd in gezondheid en het gezond produceren van voedsel. Mijn oren waren dus direct gespitst.”
Het kostte product-manager Bouma dan ook weinig moeite om Van Nieuwenhuizen te overtuigen het product toe te passen tijdens het bewaarproces: “Je bewaarverliezen worden enorm gereduceerd. En dat vind ik nog wel aardig wat verzekeringsgeld waard.”
Met verzekeringsgeld bedoelt Van Nieuwenhuizen de aanschafkosten van 1,4SIGHT. “Die zijn best hoog. We zijn op dit moment met een marginaal product bezig in de fritesmarkt, dus je moet alles goed doen om het rendabel te maken. Ik denk dat afnemers bereid moeten zijn om meer te betalen voor een beter product. Hogere kwaliteit zou ervoor moeten zorgen dat zowel de afnemer, als de producent meer aan de teelt overhoudt. Ik denk dat we die kant op moeten.”
Combinatie met MH-bespuiting
Van Nieuwenhuizen ziet op dit moment vooral voordelen door 1,4SIGHT in combinatie met een MH-bespuiting toe te passen: “Ik denk dat dat een prachtige combinatie is. Kosten reduceren en toch moeten we er allemaal naar toe.”
Bij BASF heeft men laatste tijd veel onderzoek gedaan naar die combinatie: Henco Bouma: “Het advies voor mensen die MH gebruiken, is om halve doseringen 1,4SIGHT toe te toepassen. Ervanuit gaande dat de MH-bespuiting gelukt is, moet dat voldoende zijn om lang voldoende kiemrust te creëren. Daar zit dus ook weer een besparingsmogelijkheid.”
Chloorgebruik vermijden
Bouma merkt dat de omschakeling naar 1,4SIGHT momenteel vooral wordt gedaan door telers die een nieuwe bewaarschuur laten bouwen. Daarnaast ziet de adviseur nog een andere opvallende trend: “Je ziet steeds meer pootgoedtelers, die ook een stukje consumptie hebben vanwege nematode, die kiezen voor 1,4SIGHT. Die telen dan een blokje Innovators en die willen ze dan toch graag bewaren, maar willen niet met chloor aan de gang en soms ook geen MH. Die kunnen het met twee of drie keer toepassen van 1,4SIGHT af.”
Pootgoedtoepassing
Overigens wordt 1,4SIGHT in Amerika al jaren op grote schaal ingezet bij het inschuren van pootgoed. “Nou, dat is wel interessant”, reageert Van Nieuwenhuizen direct alert. Bouma: “Ook voor pootgoedtelers kan dit product dus interessant zijn. Alleen hebben wij (nog) geen pootgoedtoelating in ons land. Daar werken we wel naartoe, maar dat is iets voor de toekomst.”
Meer informatie?
BASF Nederland B.V.
Postbus 1019
6801 MC ARNHEM
Telefoon: 026-3717171
Adviseur Bert Westhoff – BASF Agro
E-mail adres bert.westhoff@basf.com