De overgang van chemie naar groenere middelen is in gang gezet en die trein is niet meer te stoppen. Dat is de verwachting van Eric Kiers, die bij BASF de portefeuille duurzaamheidsmanagement en relatiebeheer richting overheden en instanties beheerd. Deze switch biedt volgens Kiers zowel voor gewasbeschermingsspecialisten als telers nieuwe kansen: één daarvan is het middel 1,4SIGHT, een kiemrustverlenger van BASF voor in de aardappelbewaring.
Het middel 1,4SIGHT maakte in het afgelopen jaar een prima groei door. Volgens Kiers is dat niet voor niets: “Het heeft vooral te maken met de toenemende vraag vanuit de markt naar ‘groene middelen’. Daarnaast zorgt de wet- en regelgeving in zowel Nederland als in de rest van Europa ervoor dat het aantal toegelaten (chemische) middelen steeds kleiner wordt. Dan hebben groene middelen, zoals 1,4SIGHT zeker een plaats in de toekomst van de akkerbouw.”
Positieve uitzondering
In de akkerbouw zijn tot nu toe nog weinig doeltreffende groene middelen, zo stelt Kiers: “Het product 1,4SIGHT is daarop een positieve uitzondering. Bijna alle telers die 1,4SIGHT gebruiken willen niet meer terug. Ze zien echt de voordelen op hun bedrijf. De één hecht meer waarde aan het feit dat hij minder bewaarverlies heeft en de ander geeft aan dat hij meer rust in de bewaring heeft: minder ventilatie-uren omdat de aardappelen in rust zijn. En weer een ander is blij met de goede schil- en bakkwaliteit. Maar stuk voor stuk waarderen ze het groene karakter van het middel.”
Chloorvrij
1,4SIGHT is wel hoger geprijsd dan de traditionele chloorprofam-houdende middelen. Henco Bouma, Crop Manager Akkerbouw bij BASF merkt dat dit aspect wel even wennen is voor de aardappelmarkt, maar: “De meeste gebruikers willen ermee doorgaan, omdat ze graag chloorvrij willen bewaren. Ze zijn allemaal laaiend enthousiast. Het is niet voor niets dat het aantal gebruikers in het afgelopen bewaarseizoen stevig is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Er komt gewoon een steeds grotere vraag naar chloorvrije aardappelen. Ook willen de telers zelf niet meer met chloor in aanraking komen op het bedrijf. Mede ingegeven door contaminatie van chloorproducten in andere gewassen als uien, granen, wortelen en zelfs pootgoed.”
“We praten niet meer over kiemremming, maar over kiemrustverlenging”
De ontwikkeling van 1,4SIGHT heeft meer dan tien jaar gekost, maar inmiddels is het product in meerdere landen toegelaten: naast Nederland hebben ook Oostenrijk en België een toelating. Duitsland, Frankrijk en Engeland krijgen binnenkort een toelating voor het gebruik van 1,4SIGHT. Kiers: “Wat ons betreft is dit echt de grootste innovatie in de aardappelbewaring. We mogen zelfs spreken van een revolutie. Het vereist een totaal andere mindset van de aardappelbewaarder. We praten niet meer over kiemremming, maar kiemrustverlenging. De teler kan eerder in het proces ingrijpen waardoor de aardappel helemaal in rust blijft en niet van slag raakt. Concreet betekent dat, dat er dankzij 1,4 SIGHT tot wel vijftig procent minder draaiuren nodig zijn. En dat is natuurlijk het toppunt van duurzaamheid.”
Lees het complete verhaal over kiemrustverlenger 1,4SIGHT in de Akkerbouwkrant – editie Potato Europe, die begin september bij u op de deurmat valt.