Vorig jaar werd wereldkundig gemaakt dat Agrico de pootgoedactiviteiten van Royal ZAP overnam. De Noord-Hollandse coöperatie is sindsdien een zelfstandig onderdeel geworden van de Agrico-groep, net als de ZAP-dochter Semagri. Ondanks dat ZAP inmiddels kantoor houdt in Emmeloord, bij The Potato Company (TPC), en niet langer in Van Ewijcksluis , verzekert Robert Verbruggen dat de identiteit van de coöperatie niet geheel verloren gaat. “Onze leden-telers zitten vooral in Noord-Holland, dus blijven we zijn ook in Noord-Holland.”
Ondanks dat door de overname het Koninklijke predicaat van ZAP niet langer geldig is, ligt er wel meer dan honderd jaar historie in de Anna Paulowna en directe omgeving. “Dit verdwijnt niet nu we zijn overgenomen en het kantoor in Emmeloord staat”, vertelt Verbruggen. Hij typeert de overname als een goede match, omdat Agrico net als ZAP een coöperatie is, met zelfde coöperatieve normen en waarden. “Al onze aangesloten leden-telers zijn dan ook meegegaan naar Agrico.”
Dna in Noord-Holland
Bekende ZAP rassen als Dunastar, Anaïs en Janke, naast de vrije rassen als Hermes, Cara en Spunta, blijven onder de naam van ZAP in de herkenbare verpakking vermarkt worden. “Ons dna ligt in de akkers in Noord-Holland. Wij, als ZAP, vinden dat daar het beste pootgoed vandaan komt. Het zeeklimaat maakt dat we minder last hebben van ziektedruk. Dat komt zowel de teler als het geoogste product ten goede.”
De reacties die Robert Verbruggen tot dusver kreeg zijn louter positief. Van klanten en van telers. “Belangrijk is dat de Agrico buitendienstmedewerkers zorgen dat er voldoende areaal komt van de ZAP rassen, waaronder het nieuwe ras Rosalyn.”
Kweekprogramma ZAP
De overname heeft wel gevolgen voor het kweekprogramma van ZAP. Dat wordt nu namelijk geïntegreerd in TPC Research. Daardoor wel professioneler dan dat de ZAP dat deed. “We houden het echter wel apart van Agrico. Het is ook kweekwerk dat de afgelopen jaren samen met onze vrije kwekers is opgebouwd.” Verbruggen hoopt volgend jaar weer een nieuw ZAP-ras op de rassenlijst te verwelkomen.
Win-winsituatie voor TPC
Ook voor TPC pakt de overname door Agrico, dat begin dit jaar werd afgerond, tot dusver goed uit. TPC is ook als volwaardige dochteronderneming onderdeel geworden van Agrico met behoud van de eigen entiteit. “We werkten al veel samen met Agrico”, vertelt agronomist Jos Bus van TPC. “Als klein handelshuis verkochten we steeds meer richting het buitenland en daarmee werden de risico’s ook steeds groter.”
“We behouden als TPC onze eigen identiteit en gaan onverminderd door met de ontwikkeling van nieuwe rassen. Het is een win-winsituatie.”
Tekst en beeld: Martin de Vries