Jacob Eising ziet tot zijn vreugde dat de ontwikkeling van robuuste aardappelen snel gaat.
In 2017 ondertekenden partijen uit de hele (biologische) aardappelketen een convenant om te komen tot een versnelling in de ontwikkeling van robuuste aardappelrassen. Eind 2022 werd dit gevolgd door een tweede convenant. Er zijn nu 45 robuuste rassen, waarvan een klein aantal nog in onderzoek is.
Van negen rassen is momenteel nog geen pootgoed voor Nederlandse telers verkrijgbaar. Voor de retail zijn 21 rassen beschikbaar. Dit jaar ligt er in Nederland 1200 hectare pootgoed robuuste rassen, waarvan ook een deel zijn weg vindt naar de gangbare markt en naar het buitenland.
Twee groepen robuuste rassen
De robuuste rassen zijn grofweg in twee groepen te verdelen. Er zijn rassen die één of meerdere resistentiegenen hebben tegen phytophthora. Daarnaast zijn er vroege rassen die al opbrengst geven voordat phytophthora kan toeslaan. Naast phytophthoraresistentie is het de bedoeling dat de rassen ook toekunnen met minder bemesting en gewasbescherming en zoveel mogelijk resistenties hebben tegen virussen en aaltjes.
Demovelden 2023
Op drie Nederlandse demovelden liggen dit jaar robuuste aardappelrassen. Eind juli waren deze velden in Friesland, Noord- Brabant en Flevoland te bezoeken. Op alle velden liggen dezelfde dertig rassen, op deze manier geven de rassen een goed beeld onder verschillende omstandigheden. De aardappelen van alle demovelden zijn komend najaar te bewonderen tijdens de rassenshows.
Het demoveld bij ERF in Almere is vanwege het koude voorjaar laat gepoot, begin juni. Tijdens de droge junimaand is er drie keer beregend. Tijdens het bezoek eind juli staan alle planten er gezond bij. “Maar met het natte weer in juli moeten we nu superalert zijn op phytophthora,” weet ERF-directeur Burgers.
Goed resistentiemanagement essentieel
Voor het bezoek aan de demo-aardappelen benadrukt Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut het belang van resistentiemanagement. Er zijn maar zeven genen beschikbaar met weerstand tegen phytophthora. “Daar moeten we dus zuinig op zijn!” Een gedegen resistentiemanagement speelt daarbij een belang- rijke rol. “Dat betekent scouten, scouten en nog eens scouten. En aantastingen direct goed opruimen,” aldus Keijzer. Hij geeft aan dat risicospreiding kan helpen, door meerdere robuuste rassen met verschillende resistentiegenen naast elkaar te plaatsen.
Duurzaam telen
Lees ook het artikel: Duurzaam telen met de robuuste aardappel.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Kirsten van Valkenburg