(Archieffoto) Vincent Coolbergen: “De grond is ongelooflijk hard bovenop. Het poten verloopt heel erg moeizaam”
Ondanks het coronavirus en al haar beperkingen komen de werkzaamheden in het veld langzaam maar zeker op gang. Op zich een vertrouwd beeld om eind maart de pootmachines op de akkers te zien rijden, maar terwijl dat gebeurt, vinden er enkele tientallen kilometers verderop nog oogstwerkzaamheden plaats. Een unieke situatie, in een toch al unieke tijd.
Bij Geduho in Oud-Beijerland worden de aardappelen van vorige seizoen binnengehaald en volgens eigenaar Gertjan van Dueren den Hollander is de kwaliteit van de gerooide aardappelen nog prima. “De aardappelen zijn gewoon nog hartstikke goed”, vertelt hij in een korte reactie zonder er verder diep op in te gaan. “Op Twitter kunnen mensen alles volgen wat we hier doen.”
Aardappelen poten
Ruim zestig kilometer zuidelijker is Vincent Coolbergen bezig met het poten van de eerste serie aardappelen op de Zeeuwse akkers van de Wilhelminapolders, nabij Colijnsplaat. Die werkzaamheden verlopen – in tegenstelling tot de rooiwerkzaamheden bij Maatschap Geduho een stuk moeizamer: “De grond is ongelooflijk hard bovenop, de grond ligt er steeds minder goed bij. Het poten verloopt dan ook heel erg moeizaam momenteel.”
“De grond is ongekend hard”
De bikkelharde grond staat in schril contrast met de natte percelen van amper een week geleden. De overvloedige zonneschijn en de soms straffe wind hebben de akkers in rap tempo veranderd. “Vorige week konden we het land nog niet op, want toen was het nog heel nat. Nu is het ongekend hard en dat gaat tegenwerken nu we aan het poten zijn.”
Begonnen met aardappelen poten #akker #kmwp #oogst20 pic.twitter.com/pZmPYGRdm8
— Vincent Coolbergen (@VCoolbergen) March 23, 2020
Mechanisatie
Ondanks de zware omstandigheden kan de mechanisatie het aardappelen poten op de akkers van de Wilhelminapolder prima aan, zo stelt Coolbergen die met een AVR pootmachine werkt. “De poter zelf houdt zich goed, maar werken met de rotorkopeg gaat niet vanzelf op dit moment.”
“Uienland klaarleggen gaat niet meer”
Ook bij het zaaien van de uien ondervindt de Zeeuwse akkerbouwer, die als directeur bevonden is aan de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP), de nodige problemen. “Uienland klaarleggen met de kopeg bijvoorbeeld, dat gaat nu niet meer. We moeten ons echt aanpassen aan de huidige omstandigheden, want de grond is in slechte conditie”, aldus Coolbergen.
Afwachten
Toch gaat de teler onverdroten door met de werkzaamheden, want het groeiseizoen staat voor de deur en langer wachten heeft volgens hem ook weinig zin. “We kiezen ervoor om nu te poten en te zaaien. Wat dat uiteindelijk voor de rest van het teeltjaar gaat opbrengen is moeilijk te zeggen. Dat moeten we afwachten. Als alles de komende tijd normaal kan groeien, dan zullen we er hier waarschijnlijk weinig last van hebben.”
“Geen gemakkelijke start”
Veel zal afhangen van de weersomstandigheden in de komende weken en maanden. En wat dat betreft, is het voor Coolbergen ook een kwestie van koffiedik kijken: “Het is op dit moment moeilijk te zeggen hoe deze beslissing gaat uitpakken. We zijn nu volle bak bezig in de hoop dat dit het goede moment is.”
Heel Nederland
Maar hoe het ook afloopt: het is in ieder geval geen makkelijke start van het seizoen: “Dat geldt voor ons, maar eigenlijk voor alle telers hier in de regio. En waarschijnlijk ook voor akkerbouwers in de rest van Nederland die op soortgelijke gronden telen. We zullen het ermee moeten doen”, zo besluit hij.
Tekst: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels